Äntligen gör hårt kritiserade Arbetsförmedlingen något bra

Rekryteringssatsningen sommarjobb i norr har framgångsrikt gått i mål. Se där, myndigheter kan faktiskt också lyckas.

Flyttlasset går till Piteå.

Flyttlasset går till Piteå.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Ledarkrönika2024-09-05 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har inte varit helt muntert att jobba på Arbetsförmedlingen de senaste åren. Varken som generaldirektör eller vanlig anställd. Kritiken haglar från alla håll. Det har handlat om reformer hit och privatisering dit. Massor av lokala arbetsförmedlingskontor lades ned. En del tycker hela alltet ska stänga igen. Längre bak i tiden har också missnöjet med generaldirektörer frodats. Någon fick till och med sparken. Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna är missnöjda med myndigheten.

Men så dök det upp ett glatt pressmeddelande från Arbetsförmedlingen i flödet i tisdags. Rubriken lyder: Sommarjobb i norr – satsning som gick hem. Fokus var en rekrytering som lockade 350 sökanden från södra Sverige. 37 fick jobb varav elva fått fortsatt anställning i Norrbotten och Västerbotten. Aktuella kommuner är Piteå, Skellefteå och Kiruna. Det betyder alltså att 30 procent av sommarjobbarna stannar kvar i norra Sverige. Flyttlassen går åt helt rätt håll. Vem vill missa den gröna omställningen, en fantastisk natur och allt annat spännande som pågår? Några till av deltagarna har också i höst fått jobb på hemmaplan eller börjat studera.

Projektledaren Camilla Edholm glädjer sig: Vi är nöjda med resultatet och det känns bra att ha bidragit till att arbetslösa fått jobb och arbetsgivarna fått personal. Att en del av deltagarna dessutom blir kvar här i norr ligger helt i linje med regeringsuppdraget att få människor att flytta dit jobben finns. Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun fyller på: De har varit ett viktigt tillskott för att klara sommarens bemanning i våra vård- och omsorgsverksamheter. 

I rena siffror betyder resultatet att sju personer flyttar till Piteå och fortsätter arbeta hos socialtjänsten. Fyra personer har fått jobb i Älvsbyn, Jokkmokk och Kiruna och gör sig hemmastadda där. Sommarjobb i norr var en fortsättning på tidigare års projekt provjobba/provbo. Syftet var att göra den nationella rekryteringsprocessen mer effektiv och öka arbetslösas motivation att söka arbete på annan ort.  

Arbetsförmedlingen är helt rätt ute här. Det behövs fler konkreta projekt som verkligen leder någonstans. Montermedverkan på mässor eller sömniga entréer med några dammiga broschyrer på lokalkontoren räcker inte långt. Ett sommarjobb däremot är en perfekt möjlighet för folk att testa både jobb och trivsel på en ny ort. Hur ofta får man chansen att göra det? Se det som livets provanställning eller öppet köp med bytesrätt. När man handlar varor är konsumentlagstiftningen tydlig, men att fundera på att flytta till annan ort är ett så mycket större beslut. Man måste kunna få testa och sedan ångra sig. 

Så varför inte utöka satsningen till hela året? Fira jul i Piteå och prova jobb i mellandagarna när ordinarie personal vill vara lediga. Rädda påskschemat och testa samtidigt att köra skoter i vårsolen. Eller vilka tidsperioder som nu passar bäst. Upplägget bygger på att det finns tillfälliga bostäder, men det kanske lokalbefolkningen vill bidra med och hyra ut rum och stugor. På så sätt blir steget lättare in också socialt. Varje provjobbande person från södra Sverige skulle kunna få en lokal fadder som introducerar vad som finns på orten. En guidning genom föreningsliv, badhus, kultur, idrott och natur. Vänskapsband skapas och stärker lokalsamhället.

Alla vinner på att få fler som flyttar norrut.