Sedan första juli välkomnar kvinnofällan fler offer

Numera går det bra för pappor att slippa undan ännu fler föräldradagar. Istället kan mormor ta hand om barnen tycker regeringen.

Mormor med barnbarn.

Mormor med barnbarn.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledarkrönika2024-07-04 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots att Sverige har världens bästa föräldraförsäkring så är vi långt ifrån jämställda när vi får barn. Många har säkert ambitionen klar för sig. Klart vi ska dela. Men så fort barnet är fött händer något. Spelar ingen roll vem som studerar, är arbetslös, har högst eller lägst lön eller är egen företagare. Argumentet blir ändå alltid att kvinnan måste vara hemma med barnet längst tid. På bekostnad av karriärutveckling, livsinkomst och pension. Och minst lika illa; mannens anknytning till barnet och koll på omsorg och behov. En pappa som inte har varit föräldraledig utom några veckor på sommaren eller under älgjakten har ingen aning om hur sonens vantar ser ut. Eller vilka läggtider som gäller för vilan. 

På Försäkringskassans webbsida talar statistiken sitt tydliga språk: De flesta par av olika kön delar inte lika på föräldrapenningdagarna. Sedan 2019 har 30 procent av dagarna tagits ut av män. Svensk föräldraförsäkring, som andra länder sneglar avundsjukt på för att den är så generös, väljer alltså majoriteten av papporna att endast ta ut en knapp tredjedel av. Vad är det för annat som lockar så mycket mer att man skiter i det här? Ett billån går utmärkt att ta på flera hundratusen kronor. Amorteringar på huset likaså. Men sämre inkomst under en kort del av livet för att ta hand om sitt eget barn. Då åker snålkepsen på. Fastän vi lever år 2024 så sitter normer och förväntningar om mammors förträfflighet kvar i väggarna. Det måste förändras. Barn har flera föräldrar och sätter man barn till världen kommer det med ett ansvar. 

Socialförsäkringen är en del av Sveriges välfärd och något vi ska vara stolta över. Ibland behöver samhället finnas där med ekonomiskt stöd vid livsomställningar. Men en sjukskriven person kan inte ge bort sina sjukdagar till någon annan. Inte heller kan man skänka bort a-kassa till någon mer behövande. Systemet bygger på att dagarna är individuella. Något man har jobbat ihop utifrån sin sjukpenninggrundande inkomst. Ett barn har oftast två föräldrar, så varför är det fortfarande så ovanligt att man delar helt jämställt på föräldradagarna? 

Nu har riksdagen röstat igenom regeringens förslag om vad Tidögänget kallar "förbättringar i föräldraförsäkringen". Det beskrivs som en möjlighet för föräldrar att överlåta föräldrapenning till någon annan som är försäkrad för föräldrapenning. Om föräldrarna har gemensam vårdnad om ett barn får vardera föräldern rätt att överlåta högst 45 dagar med föräldrapenning till en annan försäkrad. Det kan vara mormor, farmor eller en vän. Men också en ungdom för det finns ingen nedre åldersgräns. Man behöver inte gissa särskilt länge för att förstå att det här sätter ännu fler kvinnor ordentligt fast i kvinnofällan. Fast nu med en bred åldersrepresentation. Alltför att mellanchefsmännen på Ericsson ska klättra ännu högre på karriärstegen. 

LO, TCO och Sveriges Kvinnoorganisationer varnade redan i höstas för effekterna av förslaget som nu är verklighet. De menade att det är konstruerat för att öppna upp för fusk, välfärdsbrottslighet och ännu mer negativ påverkan på de som lever under hedersförtryck. 

Barn mår bra av många trygga vuxna i sitt liv. Men det är föräldrarna som har huvudansvaret. Det går inte att outsourca till en trött farmor som blir helt slut efter en hel dag jagandes runt på en treåring i snöslask.