December även i landstinget

Det verkar som om decemberandan från rikspolitiken kommit att genomsyra även Moderaternas agerande i landstingspolitiken vid måndagens landstingsfullmäktigemöte. Man kan hoppas att även Socialdemokraterna tar till sig denna samarbetsanda och går oppositionen till mötes vad gäller beredningsformerna i landstingspolitiken.

Maria Stenberg, nyvald ordförande i landstingsstyrelsen, bör ta emot den utsträvckta hand som Moderaternas gruppledare, Mattias Karlsson, i landstingsfullmäktige sträckt ut.

Maria Stenberg, nyvald ordförande i landstingsstyrelsen, bör ta emot den utsträvckta hand som Moderaternas gruppledare, Mattias Karlsson, i landstingsfullmäktige sträckt ut.

Foto: Gunnar Westergren

LANDSTINGSPOLITIKEN2014-12-29 17:52
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När det extrainkallade landstingsfullmäktigemötet på måndagen skulle fatta beslut om omval av landstingsstyrelsens presidium fick Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet oväntat stöd från Moderaterna som deklarerade att de vill komma vidare med det politiska arbetet inom landstinget och undvika den politiska låsning som riskerade att uppstå med en landstingsledning som inte företräder den politiska majoritet som finns i landstingsfullmäktige i och med det samarbetsavtal som finns mellan de tre rödgröna partierna. I de slutna omröstningar som genomfördes vid valen av Maria Stenberg (S) som landstingsstyrelsens ordförande och Glenn Berggård (V) som landstingsstyrelsens vice ordförande röstade de moderata ledamöterna för de rödgröna kandidaterna.

I en intervju i Radio Norrbotten förklarade Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson den moderata kovändningen med att man för samtal med de rödgröna om en förändrad beredningsprocess inom landstingspolitiken som skulle innebära att oppositionen får tidigare insyn i beredningsarbetet än vad man tidigare haft. Tidigare har han också sagt att Moderaterna genom sitt aktiva stöd också vill bidra till att undvika en utdragen rättsprocess kring styret. Det är dags att komma upp ur sandlådan, säger han till Radio Norrbotten.

Man får verkligen hoppas att den rödgröna landstingsledningen med Maria Stenberg tar emot den utsträckta hand som Moderaterna nu sträckt ut. Ett väl fungerande samarbete med oppositionen så att oppositionen känner att de har tillgång till information tillräckligt tidigt i processen för att på ett konstruktivt sätt kunna bidra i den politiska processen är grundläggande för ett konstruktivt samarbetsklimat. Maria Stenberg är klok nog för att förstå värdet av detta. Det byte av personuppsättningen i landstingsledningen utgör en möjlighet till en nystart i relationerna till oppositionen. Den möjligheten ska man ta till vara.

Uttalanden som Maria Stenberg gjort sedan hon valdes i går visar på att hon förstår vikten av en väl fungerande relation till oppositionen, och nödvändigheten av blocköverskridande överenskommelser på områden av långsiktig strategisk betydelse. Att kunna fatta avgörande beslut som håller över tid är av avgörande betydelse för landstingets långsiktiga utveckling i allmänhet men i synnerhet när det gäller förtroendet för det politiska systemets förmåga att hantera svåra frågor och stora utmaningar på områden som är viktiga för norrbottningarnas välfärd och trygghet.

Det känns verkligen som om den decemberanda som ledde fram till den historiska överenskommelsen på riksplanet också har smittat av sig på landstingspolitiken i Norrbotten. December brukar vanligtvis förknippas med mörker och kyla, men i detta fall kan man nog mer komma att förknippa december 2015 i landstinget med återvändande ljus och hopp om ett bättre klimat. Det känns gott inför det nya året.

Läs mer om