Landstingsvalet brukar ibland kallas för det glömda valet. I alla fall sett till den gemensamma valdagen. För det verkligt glömda valet är ju de facto kyrkovalet. Men av de tre val som genomförs på söndag är landstingsvalet det minst uppmärksammade. Det är synd. För landstingspolitiken är för viktig för att placeras i skymundan.
Socialdemokraterna i Norrbotten går till landstingsval på ett program som tar sin utgångspunkt i fyra viktiga K:n inför framtiden. Dessa fyra K:n står för kvalitet, kunskap, kompetens och köfri vård. Fyra avgörande faktorer för om norrbottningarna ska få den vård de har rätt till.
Kvalitet i vården kan låta som en självklar sak, och att det handlar om att slå in öppna dörrar. Men så är inte alls fallet. Det handlar nämligen om att varje enskild norrbottning ska ha rätt att få den vård som de behöver när de verkligen behöver den. Alla, oavsett var man bor i länet, ska ha rätt till en god, kvalitetssäkrad, jämställd och tillgänglig vård. Här spelar Närsjukvårdsreformen en avgörande betydelse, i och med att den syftar till att öka tillgängligheten avsevärt och också syftar till att stärka sjukvården i glesbygd. Genom att satsa på ökat nyttjande av kvalificerad distansöverbryggande teknik ska boende i glesbygd kunna erhålla samma säkra vård som den som befinner sig i närheten av ett sjukhus.
Men en god kvalitet i vården handlar inte enbart om den faktiska vård som ges. Det handlar också om att den omvårdnad som ges och det bemötande som patienterna får ska hålla en kvalitet av världsklass. Alla ska kunna känna sig trygga i kontakterna med sin vårdgivare.
När det gäller det andra K-et, kunskap, så innebär detta en satsning på fortsatt utveckling av verksamheten och om att bedriva forskning kring vården så den norrbottniska vården kan fortsätta att ligga i den absoluta frontlinjen. Utvecklingen på sjukvårdsområdet går nämligen i raketfart. Allt fler diagnoser kan framgångsrikt behandlas, men då krävs det att den behandlande personalen har de kunskaper som behövs för att kunna diagnostisera och behandla på bästa sätt.
Det tredje bärande k-et i den socialdemokratiska landstingspolitiken är kompetens. Rekryteringsbehoven inom landstinget i Norrbotten är de stora, och än större kommer de att bli. Konkurrensen om arbetskraften kommer att bli stor. För att kunna rekrytera personal med de kompetenser som man har behov av måste Norrbottens läns landsting vara en attraktiv arbetsgivare. Därför måste landstingets personalpolitik bli långt mycket bättre än den är idag. De anställda måste känna att de får den kompetensutveckling de behöver, och att arbetsgivaren gör allt vad som står i dess makt för att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för de som arbetar inom vården.
Slutligen så handlar det sista K-et om köfri vård. Ingen norrbottning ska vid sjukdom behöva få vänta på behandling eller lindring. Visst har stora insatser gjorts för att korta köerna. Men det räcker inte. På vissa områden är väntetiderna oförsvarligt långa. Det är därför bra att Socialdemokraterna sätter fingret på problemet och fortsätter med satsningar för att kapa bort köerna.
När man lyssnar till oppositionen i landstinget känns det inte som om det är främst dessa fyra K:n oppositionen fokuserar på. I stället verkar framförallt sjukvårdspartiets valkampanj, men även de fyra övriga borgerliga partiernas kampanjer i hög grad, handla om ett helt annat K, nämligen Kent Ögren. Han utmålas som ensamt ansvarig för allt som händer inom landstingspolitiken. Att det finns en hel socialdemokratisk grupp, en miljöpartistisk grupp en och vänsterpartistisk grupp som delar ansvaret för de fattade besluten talar man inte högt om. Det passar nämligen inte in i strategin, kan man tänka. Nu är det maktfullkomlighet och Kent med stort K man riktar in sig mot. Det är med sådan populism man tror man vinner röster. Men det visar i grunden bara att oppositionen karaktäriseras av ett annat K, nämligen kraftlöshet men också av avsaknaden av K som i konstruktivitet. Nu blir det bara en massa G…näll!