Vild strejk hotar den svenska modellen

Pendeltågstrafiken må vara hur rörig som helst. Men att tro att en vild strejk är lösningen kan rasera 125 år av fackligt arbete.

Vild strejk bland lokförare i Stockholm.

Vild strejk bland lokförare i Stockholm.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Krönika2023-04-20 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skänk pengar till förbundet Arbetarsolidaritet för att stötta lokförarna. Flera heta artister har aningslöst spridit swish-nummer i sina sociala medier de senaste dagarna. Summan går till lokförare som har gått ut i vild strejk nere i Stockholm. Protesten handlar om beslutet att avskaffa tågvärdar ombord på pendeltågen. Säkerheten på tågen och på perrongen hotas när förarna är ensamma i tjänst. Medkänslan med gruppen och omtanken om deras arbetsmiljö är i grunden god. 

Men vild strejk är inte svaret. Fackförbundet Seko som organiserar lokförare står inte bakom aktionen. De sitter mitt i förhandlingar i pågående avtalsrörelse som nu riskerar att bli pannkaka. Vi har inte kontroll över den vilda strejken, medlemmarna lyssnar inte på oss, säger en engagerad medlem till Expressen. 

På senare år har det skett få vilda strejker i Sverige. Desto fler under 1970- och 80-talen. Medlingsinstitutet har all statistik om det här fenomenet. De skriver att en grundläggande förutsättning för att en stridsåtgärd som sätts igång av arbetstagare ska vara tillåten är att den har beslutats av en facklig organisation. Tvärtemot vad en vild strejk är och som dessutom inte är lovlig. Medlingsinstitutet kommer inte heller medla i samband med sådana konflikter. 

- Jag tror att det kommer att vara värt det, för oavsett har vi markerat, säger den strejkande lokföraren Staffan Flodquist till Sveriges radio. De som går ut i vild strejk saknar trygg facklig organisering och en stabil strejkkassa. En enskild person riskerar både att tvingas betala skadestånd och i värsta fall förlora sitt jobb. Det är verkligen att ge sig ut på hal is. Dels privatekonomiskt och dels för framtiden på arbetsplatsen. Enligt tidningen Arbetet stämmer nu tågföretaget MTR 76 lokförare som deltagit i den vilda strejken. I stämningen som har lämnats till Arbetsdomstolen framgår att arbetsgivaren kräver att lokförarna omedelbart återgår i arbete samt betalar skadestånd på 6000 kronor per person. Notan för tre dagar kostar mer än den smakar. 

Den svenska modellen har tjänat landet väl. Arbetsmarknadens parter förhandlar om spelreglerna på jobbet utan att någon annan lägger sig i. Principen är nog så viktig. Kollektivavtalet är själva kärnan. Där regleras villkor som lön, arbetstid och pension. Genom facklig organisering är arbetstagarna starka tillsammans. När konflikter uppstår är strejk en grundlagsskyddad rättighet för fackförbunden. Men inte för enskilda personer. Inte heller när kollektivavtal gäller och det därför råder fredsplikt. 

LO bildades 1898 vilket betyder att de kan fira 125 år av fackligt arbete. Hårt slit men också framgångar som nästan alla tar del av varje dag. Semester, a-kassa, åtta timmars arbetsdag och inflytande på jobbet hade inte varit möjligt utan våra fackliga kamrater som gick före. Hur arg man än är över dåliga villkor idag är det urbota dumt att kasta historien överbord. Fackligt arbete tar aldrig slut och vunna rättigheter måste försvaras. Det är en pågående kamp att stå upp för trygga villkor på jobbet. 

Så snälla förbundet Arbetarsolidaritet, sluta agera solospelare. Vilda strejker sabbar bara för kollegorna. Miljontals fackligt anslutna svenskar kan inte ha fel. Engagera er i rätt fackförbund och driv viktiga frågor tillsammans. Bara så kan arbetsmiljön för lokförarna bli bättre.