Juha var 47 år när han kvävdes till döds efter ett ingripande av ordningsvakter i tunnelbanan i Stockholm förra sommaren. Händelsen fångades enligt Aftonbladet på film. I tisdags inleddes rättegången mot två ordningsvakter. Polisen menar att Juha var påverkad av någonting och det syns på filmen att han är våldsam. Ordningsvakterna fäller Juha till marken och sätter sig sedan på honom. Den ena ordningsvakten tar ett grepp mot hans hals. Det leder till att han dör liggandes på perrongen. Utbildare av ordningsvakter säger till Omni att det här är förbjudna och livsfarliga tekniker. Båda två är åtalade för grovt vållande till annans död och nekar till brott. I refererat från rättegången framgår dock att ordningsvakterna kände sig osäkra under hanteringen av Juha.
Uppdraget att upprätthålla allmän ordning är viktigt. Alla i samhället måste kunna känna sig trygga i kollektivtrafiken, i shoppingcenter, på barer och andra offentliga platser. Fylla, narkotika och psykisk ohälsa gör att det många gånger kan bli riktigt hotfulla och stressiga situationer. Men just precis därför måste ordningsvakter vara ordentligt rustade. 80 timmars utbildning är långt ifrån tillräckligt. Det krävs mycket mer än så. Människokännedom, rollspelsövningar i svåra lägen och insikt i och kunskap om olika funktionsnedsättningar och sjukdomstillstånd som kan missförstås. Ordningsvakter förtjänar en mer omfattande utbildning.
Ofta handlar det om återkommande möten med utsatta personer längst bort på samhällets skuggsida. Det måste gå att kombinera att hålla ordning och samtidigt behålla respekten för den enskilda människan. Osmo Vallo var en sådan person, en missbrukare som vid ett tillfälle uppträdde störande. Han dog efter ett våldsamt polisingripande där de lät en polishund attackera honom. Hans mor valde att inte begrava honom till en början just för att låta flera obduktioner ordentligt undersöka dödsorsaken. Poliserna dömdes sedan till vållande av kroppsskada.
Ordningsvakter lyder under Polismyndigheten och har befogenhet att omhänderta berusade personer, avisa personer som stör eller är en fara för sig själv eller andra. I första hand ska man alltid försöka prata personer tillrätta. Men det är tillåtet med våld som en sista lösning, dock inte mer än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Batong och handfängsel är godkända arbetsredskap.
Vem vågar bli ordningsvakt med så här skakiga förutsättningar? Två veckors utbildning är ett skämt. Mer måste till. Det är ett stort ansvar att upprätthålla ordning när man inte är polis. Ordningsvakterna måste vara helt trygga med att de har tillräcklig kunskap, erfarenhet och arbetsmetoder. Lika viktigt är att det rekryteras rätt lämpade personer till uppdraget.
En ofta stökig arbetsmiljö där man vill göra nytta i vardagen kan leda helt fel när man känner sig osäker på sitt mandat. Amnesty, justitiekanslern, polisen och enskilda ordningsvakter vill ha längre utbildning för ordningsvakter. 2021 föreslog en statlig utredning att kursen skulle fördubblas till 160 timmar, något som väntas bli lag senare i år. Det är ett välkommet steg på vägen. Men det skulle behövas åtminstone ett års utbildning för det här viktiga yrket. Både för den enskilde ordningsvakten och den utsatta människan. De måste kunna samspela under rimliga och rättsäkra förhållanden.