Migrationsverket är kanske en av Sveriges mest hatade myndigheter. Den sticker ut bland landets cirka 340 stycken. Det spelar liksom ingen roll vem du är. Antingen tycker du att det är för stor invandring. Eller att alldeles för få får chansen att starta på nytt i vårt land. Från rena rasister till aktivister som vill ha helt öppna gränser. Allt är alltid Migrationsverkets fel.
En väldigt orättvis kritik som många enskilda handläggare och andra medarbetare tvingas stå ut med. Har man synpunkter på migrationslagstiftningen är ansvariga politiker rätt instans att vända sig till. Endast de har mandat att ändra någonting. Det här har Migrationsverkets generaldirektör förklarat i hundratals intervjuer. Mikael Ribbenvik har med en ängels tålamod stått upp för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Saker och ting ska gå rätt till. Som när personal skickas ut till FN:s flyktingläger där kvotflyktingar tillfälligt bor. Väl på plats förbereder de dem på allra bästa sätt inför den säkra ankomsten till Sverige. Migrationsverket är därför egentligen en av våra allra viktigaste myndigheter. Snacka om att hålla på med livsavgörande verksamhet.
Ribbenvik har, för att vara generaldirektör, en mycket lång erfarenhet av sin egen myndighet. I 27 år har han jobbat där. Men nu tar förordnandet slut efter sju år. I sak inga konstigheter, det var ett tidsbegränsat uppdrag. Vardag för generaldirektörer, det är inte alltid förordnandet förlängs. Särskilt inte efter ett regeringsskifte. Varje regering vill sätta sin prägel och peka med hela handen på sina prioriteringar. Men det är ovanligt att en GD så öppet och ärligt erkänner att han gärna hade velat stanna kvar. Trots omfattande kritik är det ett stimulerande jobb tycker Ribbenvik.
Sverigedemokraterna har regeringen i fast koppel och det var bara en tidsfråga innan myndighetssverige skulle få stryk. Ribbenvik blev först ut som bondeoffer. Det sker nu ett paradigmskifte i migrationspolitiken. Då är det också helt rimligt att vi har ett nytt ledarskap på myndigheten, säger migrationsminister och moderaten Maria Malmer Stenergard till Ekot. SD-kollegan, riksdagsledamoten och ordförande för Sveriges delegation i OSSE Björn Söder däremot. Han menar att det är dags att städa upp, bort med asylaktivister från verket. Båda ger Ribbenvik sparken, men retoriken är minst sagt splittrad. ”Aktivisterna” är opolitiska tjänstemän som oförtrutet jobbar på för Sveriges bästa oavsett politiskt styre. Vardagshjältar som ser till att vår statliga förvaltning lever och frodas.
Borgerliga partier tycker att det finns för många myndigheter. Byråkratin är dyr och onödig. Av rent ideologiska skäl kan vi snart därför vänta oss att fler generaldirektörer får lämna och en del myndigheter tvingas stänga ner för gott. Nedläggningsivern har en tydlig politisk agenda. Det ser mörkt ut för Jämställdhetsmyndigheten, Diskrimineringsombudsmannen, Statens medieråd, Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Havs- och vattenmyndigheten.
Myndigheter spelar en viktig roll i samhället. De ser till att de lagar som riksdag har beslutat om blir verklighet. Expertis, inspektioner och stöd ingår också. Därför är det så illa när en egentligen helt vanlig manöver sker på det här sättet. Ribbenvik förtjänar respekt för sitt värv. Återigen Ulf Kristersson, är det såhär du vill att ditt stödparti beter sig?