Sveriges Television beskrivs många gånger i negativa termer. De framställs närmast på samma sätt som en gråsosse; lite trött, pålitlig och i högsta grad förutsägbar. Men Sveriges Television kan också överraska ibland, och det ordentligt. Ett positivt exempel är den granskning av bredbandstäckningen i vårt land som man nu genomför och som går under hashtaggen #ettsverige. Genom denna granskning sätter man fingret på det geografiskt betingade digitala utanförskap som är på väg att breda ut sig i vårt land. Initiativet är lysande. Genomförandet också. Att involvera TV-tittarna direkt i kartläggningen av hur bredbandstäckningen fungerar och vad uppkopplingen kostar hjälper ytterligare till att sätta strålkastarna på frågan.
Det är utan tvekan så att vi på ytterligare ett område är på väg att skapa ett tudelat land med människor indelade i ett A-lag och ett B-lag. Människor som har alla möjligheter att till rimliga priser ta del av vårt samhälles hela informationsutbud via bra och prisvärda bredbandsuppkopplingar och de som saknar möjligheten att på lika villkor delta i samhällslivet för att uppkopplingen endera är så dålig att det överhuvudtaget är tekniskt omöjligt att koppla upp sig eller genom att lösningarna blir så dyra att man på så sätt begränsas.
Sveriges Television lanserade kampanjen #ettsverige genom att presentera den sammanställning av mätningar som bredbandskollen.se tagit fram. Genomsnittshastigheten för Sverige som helhet ligger på 14,9 Mbit/s och i Piteå Älvdal är det bara Piteå kommun som kommer i närheten av rikssnittet med medelhastigheten 13,4 Mbit/s. Riktigt illa är det i Arvidsjaur som har sämst uppkopplingshastighet i hela landet med 5,3 Mbit/s. Arjeplog ligger tyvärr inte särskilt mycket bättre till på 6,0 Mbit/s. För Älvsbyns del hamnar man på knappa 10 Mbit/s. Norrbottens län är det län i landet som har den näst lägsta genomsnittshastigheten för alla län. Bara Jämtlands län visar upp en än sämre genomsnittlig uppkopplingshastighet.
Vittnesmålen om de problem som den bristfälliga bredbandsuppkopplingen orsakar är många. Ett exempel är situationen under turistsäsongen i Jäckviksområdet. När tusentals turister kommer på samma gång räcker bandbredden inte alls till. Systemet blir extremt överbelastat. Trots att de entreprenörer som finns i området gång på gång har blivit lovade lösningar består problemet. Under högsäsong är det näst intill omöjligt att vara uppkopplad. Det är den bistra verkligheten.
Liknande vittnesmål finns det från flera håll. På SVT:s hemsida kan man se Katja Wallentin, kaféägare i Kvarnfallet utanför Arboga vittna om sina problem. Problem som i mångt och mycket är desamma som Lisa Sandlund från Camp Polcirkeln i Arjeplogsfjällen vittnat om i SVT Norrbottens sändningar. Samma verklighet upplever Lars Andersson, ägare till Franskans creperie i Rörum på skånska Österlen. Gemensamt för de tre är att de råkat ut för det geografiskt digitala utanförskap som vi ser i vårt land.
Där de flesta bor, där marknaden för bredbandstjänster är god och många kan ta del av de infrastrukturinvesteringar som görs, fungerar det mesta klanderfritt och lösningarna är prisvärda. Men där få ska vara med och bära kostnaderna för investeringarna, och lönsamheten därmed blir låg eller obefintlig, är de vita fläckarna många. De ser dagligen baksidan av den regionala orättvisan på detta område. Detta är något som Sveriges Television förhoppningsvis förmår sätta på den politiska agendan genom sin kartläggning. SVT visar här på fördelarna med public service när den fungerar som bäst. Det är bara att lyfta på hatten för SVT.