Ta tillbaka utemöblerna och ställ fram dem i vår. Eller hur är det nu man säger igen? På ett halvår hinner man precis glömma bort vad som gäller. Som en blixt från klar himmel dimper tidsomställningen ned framför ögonen varje vår och höst. Alltid är det någon stackare som missar ett tåg eller är alldeles för tidig. Mobilen och datorn är omtänksamma mot människan och ändrar tiden automatiskt. Men alla andra klockor lär man sig aldrig hur de fungerar för det sker för sällan. Mikrovågsugnen, hushållsmaskiner och instrumentbrädan i äldre bilar är ställen som aldrig justeras. Där stämmer tiden bara i vissa perioder. Man ger helt enkelt upp i att klura ut det. Grymt irriterande.
Men det här är småsaker jämfört med hur rörigt det på riktigt är för småbarnsföräldrar och bönder. Varje minut av sömn är guld värt för den med en bebis i familjen. Rutiner är viktigt och när barnet äntligen har förstått läget så ruckas allt vid tidsomställningen. En annan grupp som har dygnsrytmen i blodet är kossorna. SVT Örebro beskriver i ett reportage att de är känsliga vanedjur som inte kan titta på klockan och vänta när det är dags för mat och mjölkning. Bonden Lars-Erik Dahm har haft mjölkkor länge och vet hur viktigt det är att passa tiden. Det räcker att man kommer 20 minuter för sent till mat eller mjölkning så är det ett himla liv. Kor vet direkt när man inte har hållit tiden.
I början av 1800-talet hade Sverige fyra olika tidszoner vilket ställde till det. Först 1878 fick vi samma tid, en så kallad normaltid. Sedan införde Sverige sommartid 1980. Syftet var att bättre använda den ljusa delen av dygnet under sommaren. Vintertid som vi återigen klev in i förra helgen gör att vi får mer dagsljus på förmiddagarna. Samtidigt blir det mörkt tidigare på eftermiddagen.
Röran har nått upp till EU-nivå. Kommissionen lade fram ett förslag om att avskaffa tidsomställningen. Europaparlamentet höll med. Men det är ministerrådet som måste fatta beslut. De är oeniga och pandemin och kriget i Ukraina har förstås varit mer brådskande att hantera. Även om rådet i framtiden skulle besluta om att slopa tidsomställningen i EU så ska varje land ändå få välja vilken tid, sommar eller vinter, som passar dem bäst. Vilket hypotetiskt betyder att Europa likväl skulle ha ett lapptäcke av olika tider mellan grannländer. Försök boka en tågluff med de förutsättningarna. Med rätta har den här valmöjligheten fått stark kritik.
Tidigare EU-parlamentariker för Socialdemokraterna Johan Danielsson drev frågan om en och samma tid hårt. Hans argument var hälsa. Skälet för mig är att människor mår dåligt. Forskning visar att 20 procent av befolkningen mår antingen fysiskt eller psykiskt dåligt av tidsomställningen, främst barn, äldre och redan sjuka, sade han till Aftonbladet. Nu är det hans partikamrat Erik Bergkvist från Umeå som har tagit över. Han är numera huvudförhandlare för tiden i parlamentet. Visst finns det alltid saker av mer akut karaktär än sommartidens vara eller icke vara. Men i ett större och längre perspektiv är frågan viktig. Alla EU-medborgare, både människor och djur, förtjänar så goda förutsättningar som möjligt för att må bra.
Erik Bergkvist har alla vinnande argument i sin hand och kan peta ministerrådet i ryggen som en vänlig påminnelse. Passa gärna på att väcka infrastrukturminister Andreas Carlson samtidigt.
Snälla låt oss slippa ställa om klockan nästa år
Varje vår och höst blir det alltid krångel med sommar- och vintertid. Därför borde hela Europa sluta med den här röran.
En timme hit och dit ställer till det.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.