Hur mycket SD tål Sverigebilden?

Sverigedemokraternas frammarsch väcker frågor i världen och Europa.

Ulf Kristersson (M) trivs i sällskap med Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Julia Kronlid. Det väcker nu frågor runtom i världen och Europa.

Ulf Kristersson (M) trivs i sällskap med Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Julia Kronlid. Det väcker nu frågor runtom i världen och Europa.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2022-10-06 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har ett starkt varumärke och ett gott rykte i hela världen. I Nation Brands Index, ett internationellt analysverktyg, beskrivs svenskarna som hårt arbetande och ärliga. 

Sveriges klimatarbete rankas högt och landet associeras med begrepp som modernt, högteknologiskt, framåttänkande, utvecklande och ambitiöst.

En annan rapport som bär syn för sägen är "Bortom verklighetsbilden", som tagits fram av partipolitiskt obundna tankesmedjan Futurion. Medieprofessorn Jesper Strömbäck har gått igenom hur Sveriges står sig i 50 globala index och jämförelser.

Sverige rankas regelmässigt som ett av världens tio mest framstående länder, i sex rankingar som det bästa landet i världen. Det handlar om alltifrån demokrati, pressfrihet, jämställdhet, social rättvisa och inkludering till företagsklimat, innovationer, konkurrenskraft, miljö och hållbar utveckling.

Sådant är också förklaringen till att Sverige fick ett mycket starkt stöd när landet kandiderade till FN:s säkerhetsråd 2016. Redan i första röstningsomgången fick Sverige stöd från hela 134 länder, vilket innebar att Sverige kunde ta säte i säkerhetsrådet 2017-2018.

Sverige har helt enkelt ett lysande renommé i världssamfundet. Välfärdssamhället, klimatpolitiken och svensk demokrati är förebilder för många i världen, vilket har såväl politisk som ekonomisk betydelse för ett litet utrikeshandelsberoende land.

Jag är övertygad om att tillträdande regeringschefen Ulf Kristersson (M) kommer att göra vad han kan för att upprätthålla den positiva Sverigebilden. Men han kommer att få en del att hantera.

Sverigedemokraternas frammarsch och ökade inflytande över svensk politik väcker just nu många frågor runtom i Europa och världen.

Redan för ett år sedan – i en intervju i Dagens Nyheter – uttryckte Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman sina dubier.

"Jag har självfallet inga intentioner att lägga mig i Sveriges demokratiska process. Men jag kan säga att detta är en moralisk ståndpunkt som handlar om extremhögerpartier med rötterna i nazismen. Vi har inte, och har inte för avsikt att skaffa oss, någon kontakt med SD", sa han.

Efter valet har det även förekommit reaktioner i den internationella pressen som sannerligen inte är positiva för Sverige.

"Så blev en tidigare nynazistisk rörelse kungamakare i Sverige" skriver brittiska BBC.

"Sveriges nya regeringskoalition vilar på ett parti grundat av nynazister", rapporterar Washington Post.

"Sverigedemokraterna, med rötter i nynazismen, blev näst största parti och kommer att få ett stort inflytande", noterar New York Times.

I Europaparlamentet har det dessutom varit många höjda ögonbryn bland parlamentarikerna från andra länder.

Till exempel blev det ett ramaskri i den liberala gruppen Renew. Vid ett gruppmöte fick den svenska ledamoten Karin Karlsbro (L) ta emot stark kritik för att Liberalerna i Sverige gör gemensam sak med Sverigedemokraterna i regeringsfrågan.

"Det är klart att det var pinsamt. Emmanuel Macron kämpade mot Le Pen i Frankrike – det här är samma fåra av politiken. Vår gruppledare Stéphane Séjourné tog mig åt sidan inför mötet och sa ´this is bad´", säger Abir Al-Sahlani (C) som ingår i samma europeiska partigrupp, till Dagens Nyheter.

"This is bad." Den sortens reaktioner bör föranleda viss eftertanke och besinning hos alla moderater, kristdemokrater och så kallade liberaler som numera ser det som en självklarhet att ha ett nära samarbete med Jimmie Åkessons parti.

Ulf Kristersson, liksom hans blivande ministrar, kan räkna med att mötas av åtskilliga frågor vid kommande EU-samlingar.