Så det räckte med applåder till vårdpersonalen?

Anders Ygeman (S) menar att förslaget om fler karensdagar som regeringen vill se drabbar hårdast för alla dem som vi applåderade i pandemin. "Sverigdemokraterna sviker åter en av sina vallöften. I veckan hade de chansen att rösta på det initiativ som lades fram i Socialförsärkingsutskottet om att fortsätta uppdraget men röstade nej". (Arkivbild)

Anders Ygeman (S) menar att förslaget om fler karensdagar som regeringen vill se drabbar hårdast för alla dem som vi applåderade i pandemin. "Sverigdemokraterna sviker åter en av sina vallöften. I veckan hade de chansen att rösta på det initiativ som lades fram i Socialförsärkingsutskottet om att fortsätta uppdraget men röstade nej". (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2023-02-10 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Minns ni pandemin? När vi tvingades stanna hemma från skola, arbete och alla fick göra uppoffringar för att visa omsorg om varandra?Den tid då vi köpte matlådor, hyllade och tackade hjältarna i vården för att de gjorde det vi inte behövde göra. Utsätta sig för stora risker, både smitta och helt orimliga arbetsvillkor. I två år slet de, och efterdyningarna lever de som arbetar i vården fortfarande med när så mycket planerad vård fick stå tillbaka.

Många var det som under pandemin INTE kunde arbeta hemma, det handlar i synnerhet om människor som arbetar i vårdande yrken och det som tillhör LO-kollektivet. Arbetare kan sällan ta med arbetet hem. Det konstaterades ganska snabbt i pandemin att karensdagen inte bara slog orimligt hårt mot dessa människors ekonomi utan blev ett direkt samhällsproblem om människor på grund av ekonomin inte vågade känna efter om de borde stanna hemma.

Många kan idag stanna hemma, arbeta hemifrån för att minska risk för smittspridning vilket såklart tjänar både den anställde och dess arbetsplats som får arbetet utfört men också i förlängningen får färre som är sjuknärvarande och kan sprida smittan vidare.

Denna lyx gäller dock inte hon som arbetar i kassan på din butik, inte förskolläraren som tar hand om dina barn, ej heller hon som vårdar din gamla mamma. Det finns också en könsaspekt på detta, för även om detsamma gäller byggarbetaren och maskinoperatören så är det en överrepresentation av kvinnor i vårdande och omsorgsyrken som förutom att inte kunna ta med arbetet hem också vårdar eller tar hand om människor stora som små som i sin tur både kan vara smittade. 

I våras, så sent som i mars tillsatte den förra regeringen karensutredningen i syfte att försöka komma åt den ojämlikhet i sjukförsäkringssystemet som drabbar dem som vi alla andra är i stort behov av antingen går till sitt arbete, eller är hemma och är sjuka för allas vår skull. Inget hemarbete eller vobba är möjligt. Det var verkligen dags och är en fråga som länge diskuterats i de Socialdemokratiska leden och med pandemin blev det verkligen tydligt hur olika förutsättningarna är.

Men, tydligen räcker det med applåder för dessa yrkesgrupper för en högerregering som möjliggörs av Sverigedemokraterna. Detta trots att Sverigedemokraterna själva menar att det egentligen stöttar det som Socialdemokraterna vill utreda och införa. Trots att de sitter i Rosenbad, som har ett kansli som ska ha insyn så är tydligen inte detta en prioriterad fråga, och ingen är väl förvånad vid det här laget. De menade ju att bensinpriset och el-priset var det också, men resultaten har det blivit mycket litet av. 

Kristerssons regering skrotar helt sonika karensutredningen, och det visar sig även att de har planer på ytterligare en karensdag inom de 14 dagarna. Där har man dock flaggat för att förslaget får ligga på is med risk för att få stryk i utskottet. Det känns dock mest som ett spel för galleriet, eftersom det så sent som igår lades fram ett utskottsinitiativ om karensutredningen ska återupptas, där Sverigedemokraterna haft chansen att stå upp för det som de påstår sig vilja göra och det valde att rösta ner förslaget så är det tydligen lika viktigt för dem som sänkt bränslepris. 

Anders Ygeman, (S) Socialförsäkringsutskottet påpekar att SD åter svikit ett av sina vallöften och försenar arbetet med en rättvis sjukförsäkring. "Förlorare på detta är alla dem som slet för vår skull under pandemin", avslutar han. Det är svårt att inte skriva under på den.