Ryska föreningen Sputnik är ett varnande exempel

I december förra året blev det klart att den ryska föreningen Sputnik i Luleå förlorar sina kommunala bidrag. Detta efter en lång rad kontroversiella uttalanden från föreningens ordförande. Helt rätt agerat av den socialdemokratiska majoriteten. Föreningen ingår nämligen i det ryska, statligt finansierade, påverkansnätverk som finns utbrett över hela Europa.

Luleå kommun har beslutat att ryska föreningen Sputnik inte längre uppfyller kraven för verksamhetsbidrag. Helt rätt då den ingår i den ryska regimens påverkansnätverk. (Arkivbild)

Luleå kommun har beslutat att ryska föreningen Sputnik inte längre uppfyller kraven för verksamhetsbidrag. Helt rätt då den ingår i den ryska regimens påverkansnätverk. (Arkivbild)

Foto: Daniel Persson

Krönika2023-05-08 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommunens motivering var att föreningen präglas av ett demokratiskt underskott och inte uppfyller de riktlinjer och krav som är ställda, ytterst av kommunfullmäktige, för att beviljas verksamhetsbidrag. Det här avser inte bara ordförande Katerina Ekströms propagandistiska uttalanden om Putin, den ryska regimen och förnekelse av krigsbrott i Ukraina, i sig själv tillräckligt allvarliga, utan även om föreningens stadgar som uttalat beskriver att medlem:

…kan uteslutas vid brott mot stadgarna – misskreditering, motarbete, kränkning och förtal av föreningen och enskilda, missbruk av förtroende och om föreningens intresse blir skadad. Beslutet ska tas av styrelsen.

Detta ger en godtycklig grund för att utesluta alla medlemmar som av någon anledning blir utpekade som illojala gentemot styrelsen och föreningen. Det är inte en stadgelydelse jag stött på i mitt föreningsaktiva liv och inte förenligt med svensk föreningsdemokrati. 

Att styrelsen nyttjat denna möjlighet skildras bland annat av att man uteslöt medlemmen Lilia Eriksson som uttalade sig kritiskt mot Putins invasion av Ukraina och föreningens verksamhet.

Föreningen har även, sedan minst 10 år tillbaka, haft årliga besök av personal från ryska ambassaden. En ambassad som i Uppdrag Gransknings serie ”Skuggkriget” har åtminstone 13 personer anställda som är misstänkta underrättelseofficerare. De har dessutom anordnat många aktiviteter tillsammans med ”Juridiskt stödcenter för ryska landsmän i Sverige” en verksamhet som finansieras helt ”Stiftelsen för stöd och skydd av rättigheterna för landsmän som bor utomlands”. Stiftelsen överinses av Rysslands utrikesminister.

Stiftelsen finansieras av ryska staten genom det ryska utrikesdepartementet och ”Myndigheten för oberoende staters samvälde (OSS), landsmän i utlandet och humanitärt internationellt bistånd”. Myndigheten grundades av dåvarande presidenten Medvedev 2008 med målet att upprätthålla Rysslands inflytande i de tidigare Sovjetrepublikerna och främja deras politiska och ekonomiska intressen i andra stater.

Myndigheten omfattas av EU-sanktioner sedan juli 2022 och tillskrivs bland annat ansvaret för att ha finansierat och organiserat proryska demonstrationer på ett flertal platser i Europa till stöd för den ryska invasionen av Ukraina i april 2022.

Allt detta går att spåra från föreningens hemsida som nu är nedstängd men finns att se i en sparad version.

Inte nog med det, på hemsidan finns information om ett evenemang med S:t Elisabeths nunnekloster med verksamhet i Minsk, Belarus. Det var planerat till den 24-25/2 2022, i direkt samband med den ryska invasionen av Ukraina, om det genomfördes eller ej är oklart. 

Samma kloster sålde hantverksprodukter på Selånger pilgrimcenter i Sundsvall tidigare i år som SVT uppmärksammat. Det visade sig att pengarna från försäljningen gått till att stötta den ryska krigsinsatsen.

Inget av ovan nämnda har skrivits om i tidigare rapportering om föreningen.

Föreningens agerande är inte en isolerad företeelse utan ett varnande exempel på hur den ryska regimen arbetar för att påverka opinion och främja sina politiska och ekonomiska intressen i Sverige och Europa.