Regeringen slår mot Norrbottens kulturarv och natur

Vasikkavuoma slåttermyr är en av Europas största, riksintresseförklarad för sina kulturmiljövärden och naturreservat. Att besöka myren är en storslagen upplevelse, att stå vid kanten av myren och se den breda ut sig framför sig med alla höladorna utspridda över den är mäktigt. Historien lever där, hela miljön har skapats med århundraden av slit med att få ihop vinterfoder till boskapen. Nu riskerar det att växa igen.

	
Myrområdet och naturreservatet Vasikkavuoma söder om byarna Erkheikki och Juhonpieti i Tornedalen. Ängslador på slåttermyr i dalgången längs åarna Vasikkajoki och Lammijärvi.

Myrområdet och naturreservatet Vasikkavuoma söder om byarna Erkheikki och Juhonpieti i Tornedalen. Ängslador på slåttermyr i dalgången längs åarna Vasikkajoki och Lammijärvi.

Foto: Fotograf: Jan Norrman. År: 1994. Riksantikvarieämbetet. CC-BY.

Krönika2023-02-20 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är inte bara Vasikkavuoma slåttermyr som riskerar att växa igen, alla andra slåttermyrar i Norrbotten också. Under 2022 inkom 470 aktörer med ansökan om ersättning för myrslåtter i Norrbotten, dessa erhöll ett totalt stöd om drygt 100 miljoner kronor. Det stödet har regeringen dragit in. Allt stöd. Inte bara en neddragning, det räcker inte att kalla det ett stålbad för det förutsätter att det finns något kvar. Det Kristersson, Busch, Pehrsson och Åkesson genomfört är en fullständig eliminering.

Inget stöd kommer alltså att betalas ut i år för att hålla slåttermyrarna öppna. Länsstyrelsen i Norrbotten lyfter fram konsekvenserna på sin hemsida. Dels slår det mot mindre företag och föreningar på landsbygden som arbetat med myrslåttern, verksamhet som är viktig för sysselsättningen på de orter där de verkar.

Markerna riskerar nu att växa igen med stora förluster av kultur- och naturvärden. När slåttermyrarna slås och hålls öppna gynnas en artrikedom av växter, djur, fåglar och insekter, en biologisk mångfald som nu är hotad.

Slåttermyrarna är unika kulturmiljöer, särskilt framträdande i Norrbotten. När befolkningen växte under 1700- och 1800-tal och jordägandet reglerades genom storskifte och laga skifte så ökade behovet av foder. Det var mot den bakgrunden slåttermyrarna i Norrbotten tillkom och det kom att bli särskilt utbrett här, det är alltså ingen slump att den största arealen slåttermyr återfinns just i vårt län.

Regeringen med dess stödparti Sverigedemokraterna, som säger sig värna kulturarvet, bedriver en kultarvsfientlig politik. En politik som nu riskerar att slå ut ett unikt kulturarv.

Det är inte bara slåttermyrarna de ger sig på. Anslagen till utveckling av de statliga lederna, bland annat kungsleden, nästan halveras. Nära hälften av Sveriges statliga ledsystem återfinns i Norrbotten. Som inte det vore nog, de statliga medlen för skötsel av våra naturreservat och nationalparker kapas med 67%! För alla oss som tycker om att vistas i naturen, fjällvandra och för besökare till länet kommer detta som en kalldusch. För besöksnäringen borde detta räcka för allmänt uppror.

Åtgärdsprogrammen som finns till för att skydda och hjälpa hotade arter att överleva, som fjällgås och fjällräv, får sin finansiering halverad. Dessa arter får alltså avsevärt mycket dystrare utsikter att överleva, arter unika för Norrbotten, vårt klimat och natur, djur som är intimt förknippade vårt län och historia.

Samtidigt har regeringen beslutat sig för att stryka all finansiering till att bekämpa invasiva arter. Det är paradoxalt att en konservativ regering, vilande på ett rasistiskt stödparti, som säger sig hävda svensk kultur undergräver insatser för att skydda vår natur, inhemska arter och unika kulturarv och samtidigt gynnar arter som inte hör hemma i våra ekosystem.

Den blåbruna regeringen säger ja till mårdhundar och nej till fjällrävar.

Det enda den här regeringen är bra på, förutom att rasera, är att skydda välfärdskapitalisterna som plundrar skola, vård och omsorg på våra skattepengar och att skydda storkonsumenterna av el med sekretess.