Socialtjänsten håller sig knappt ovanför ytan som det ser ut nu. När den fallerar drabbas flera andra områden negativt. Det behövs därför en kriskommission för att säkerställa att ett av samhällets allra viktigaste uppdrag kan fortsätta.
PT rapporterade nyligen om att flera anställda vid socialtjänsten i Piteå i slutet av november utsattes för hot. Händelsen är polisanmäld och kommunen har vidtagit åtgärder för att se till att alla ska känna sig trygga. Det här är inget unikt för Piteå. Undersökningar från Arbetsmiljöverket visar att mer än var tredje socialsekreterare har blivit utsatt för våld eller hot om våld i arbetet. Hot och våld är den mest förekommande orsaken till arbetsolycka med sjukfrånvaro. Lägg där till en stressig arbetsmiljö och hög personalomsättning. Unga och nyutbildade socionomer, ofta kvinnor, har stora ambitioner i början. Men det blir svårt att på direkten ta hand om mycket svåra fall. Här behövs ett bättre system för mentorskap med mer rutinerade socialsekreterare som närmar sig pension.
Att möta människor i kris kräver erfarenhet. Socialt arbete handlar om att bygga upp ett förtroende med personer som ofta är i sina livs värsta period. Föräldrar som inser att de håller på att förlora vårdnaden om sina barn. Tonåringar som hamnat i fel sällskap och behöver stöd. Räkningar hopar sig och bankkontot är tomt långt innan den 25:e. Eller så finns det missbruk med i bilden. Orsakerna att vända sig till socialtjänsten är många och det är inget man gärna vill skylta med. Rädda och arga människor som känner sig maktlösa kan bli hotfulla. Just därför måste tilliten till verksamheten finnas där. Alla kan någon gång behöva samhällets stöd. Förhoppningsvis en kortare period tills man är på fötter igen. Man brukar värdera ett lands trygghet utifrån hur de tar hand om sina mest utsatta. När du är som svagast ska samhället vara som starkast.
Men hur går det att vara en stark socialtjänst om utsatta inte vill ha hjälp? Om det går rykten på nätet om att socialtjänsten kidnappar barn? Då blir det svårt att göra ett gott jobb, hur mycket man än vill. Mediehuset Alkompis producerar samhällsinformation och nyheter till arabisktalande i Sverige. De har gjort stora insatser för att visa korrekta fakta och motarbeta falska nyheter om socialtjänsten. Även ledande politiker har lyft problemet, för påverkanskampanjen i sig förvärrar hotbilden mot Sverige.
Brist på resurser är en till allvarlig del. Socialtjänsten blöder sedan länge på många håll i landet. Hur ska man ens hinna med det avgörande förebyggande arbetet om varje dag äts upp av att släcka bränder? Stora satsningar på socialtjänsten lär inte heller dyka upp. Kristerssons regering vill hellre ha skattesänkningar för rika än välfärd till kommunerna. Det ser alltså väldigt dystert ut framåt.
Ska Sverige fortsätta vara stolta över och trygga med hur vi behandlar våra mest utsatta medborgare så måste socialtjänsten tas på allvar. Hot, desinformation och en allt tunnare plånbok riskerar att utarma deras viktiga uppgift. Utan socialt arbete kommer kriminalitet och utsatthet garanterat att öka. Alla förlorar på det. Därför krävs nu akut en kriskommission för att rädda landets socialkontor. Sveriges kommuner och regioner kan leda arbetet tillsammans med berörda fackförbund, polisen och Alkompis.