Norrbottenskarlar behöver prata om jämställdhet

PT:s politiska redaktör Kata Nilsson har lyssnat på S-politikerna Fredrik Lundh Sammeli och Linus Skölds nya podd om jämställdhet.

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Foto: Sanna Eriksson

Krönika2020-09-15 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De norrbottniska riksdagsledamöterna Fredrik Lundh Sammeli (S) och Linus Sköld (S) har startat podd. Med ett namn som må vara lite cringe (”Norrbottenskarlar”), men med ett innehåll som är något ganska annorlunda - nämligen jämställdhet och manliga normer. Av män i Norrbotten och med norrbottniska män som gäster.

I egenskap av kvinna och feminist finns det alltid ett litet skeptiskt ”Jaha?” inom en när karlar ska prata om jämställdhet. Jag minns hur killarna jag umgicks med i socialdemokraternas ungdomsförbund kunde argumentera för jämställdhet för att det skapar tillväxt. Alltså, att ju mer jämställt ett samhälle är desto högre tillväxt. Vilket ju är helt logiskt.

Om vi inte är bundna av könsroller är ju steget till självförverkligande enklare, och därmed också en lyckad karriär som troligen resulterar i ekonomiskt plusresultat för samhället. Men det är inte ökad tillväxt som är målet med jämställdhet. Jämställdhet är målet, och alla de andra positiva effekterna som kommer med jämställdhet är en bonus.

Jämställdhet har ett egenvärde för att det är orättvist att det lotteri som är vilka kroppsdelar vi föds med ska avgöra vad vi förväntas vilja jobba med, vilken lön vi landar, och vad som blir vår slutgiltiga pension. Det är galet att det ens är så från första början. Det var saker som vi tjejer som var unga sossar fick påminna killarna som var unga sossar om rätt ofta.

Därför var jag lite nervös när jag började lyssna på podden. För trots att jag, precis som dessa två riksdagsledamöter, är socialdemokrat så vet jag att det inte alltid landar rätt när män ska prata jämställdhet även om vi på det ideologiska planet är överens. Men jag blev positivt överraskad.

Jag fnissar när Linus Sköld ingående förklarar hur han inte ens har en komplett verktygslåda och ska försöka få upp ungarnas basketkorg på garageporten. Jag blir också rörd när de senare pratar om mäns osäkerhet inför att prata om känslor, och oron över att vara en lyckad och kärleksfull förälder. Det är något jag känner igen från flera av mina killkompisar här i Norrbotten.

Det är viktigt att lyfta just de kulturella aspekterna av jämställdhet, även om hårda fakta som lönegap och anställningar är vad politiken oftast refererar till i diskussioner om jämställdhet. Jag försöker själv, på denna ledarsidan, försöka prata mer om hur vår kultur skapar ojämställdhet på olika sätt. Allt ifrån hur vi förväntas se ut, vilka intressen vi uppmuntras att bejaka, och hur vi förväntas uppträda i sociala sammanhang.

Men jag har en kvinnas perspektiv på saken, och män behöver också reflektera över hur deras personligheter och intressen präglats av den manliga normer och de roller de förväntas uppfylla, även om män på många sätt är det privilegierade könet.

Att varje avsnitt inleds med frågan ”När grät du senast?” kan kännas lite fånigt men det är samtidigt den röda tråden. ”Män som pratar med män om saker som män inte brukar pratar om” är temat för podden, och det blir en bra balans. En lättsam ton trots ett ganska tungt ämne. Framför allt är podden personlig och trivsam vilket (förlåt) politiker inte alla gånger lyckas vara.

Det kan vara just den här podden som behövs i samtalet om Norrbotten både som kulturell och politisk plats. Det ska bli intressant att följa ”Norrbottenskarlar”, och förhoppningsvis når den en bred publik.