Fler politiker från Norrland behövs i EU-parlamentet

Av Sveriges 21 EU-parlamentariker är endast en från Norrland. Så här illa kan det inte fortsätta under nästa mandatperiod.

EU-parlamentet i Bryssel.

EU-parlamentet i Bryssel.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Krönika2023-07-06 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Erik Bergkvist, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, har de senaste fyra åren varit ensam röst från Norrland i världens största parlament. 705 folkvalda från hela EU varav 21 från Sverige. Inget av de övriga sju svenska partierna hade en person boendes i Norrland på valbar plats på listorna i EU-valet 2019. Mer än halva landets yta har alltså den här mandatperioden representerats av en enda person. 

Bergkvist jobbar hårt nere i Bryssel. Han tar varje chans han får för att lyfta möjligheter, svårigheter och frågor för Gävle, Piteå, Kiruna och allt däremellan. Ibland har EU svaren och stöden och då behöver det nå fram i maskineriet. Mycket positivt händer nu i landsdelen Norrland och en del är historiskt. Den gröna omställningen inom industrin leder till tusentals nya jobb och flyttlasset går till norra Sverige istället för tvärtom. Vilket i sin tur leder till stora utmaningar vad gäller infrastruktur, välfärd, bostäder och skolor. 

Svenska partier gör på lite olika sätt när de ska bestämma vilka som får stå på valbar plats på röstsedeln inför ett val. Men de flesta delar synen på att vissa aspekter är extra viktiga att få en jämn spridning på. Det kan handla om kön, geografisk hemvist, ålder, tidigare erfarenhet, igenkänning och mångfald. Hur är det då möjligt att misslyckas på just delen var i Sverige kandidaterna bor? Vad är det egentligen som ligger bakom? EU-parlamentet hade fler politiker från Norrland förr. Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt från Umeå och framlidne sossen Jens Nilsson som bodde i Östersund är två exempel. Så det borde gå att fixa till det här om man bara sätter på sig rätt glasögon. 

I en EU-parlamentarikers uppdrag spelar den egna valkretsen stor roll. Tanken är att de flesta måndagar och fredagar, ibland hela veckor, ska spenderas på hemmaplan. Prata med väljare, göra arbetsplatsbesök och berätta vad som är på gång i Bryssel. För Erik Bergkvist, som bor i Umeå, skulle det innebära många långa mil att täcka upp hela Norrland. Man kan inte lägga ett sådant stort ansvar på en parlamentariker. Bergkvist, om han vill kandidera för omval och får förnyat förtroende 2024, förtjänar fler kollegor från alla partier från norra Sverige. 

Men Moderaterna är redan klara med sina toppnamn till EU-valet i juni nästa år. De väljer att behålla nuvarande ledamöter från Varberg, Stockholm och Västerås. Det första nya namnet återfinns på femte plats. En kvinna från Skåne. Är det ens möjligt att ignorera den dryga miljon invånare som befolkar Norrland mer än så? 

EU-politik är i allra högsta grad lokalpolitik. Undersökningar visar att mer än hälften av alla kommunala och regionala politiska beslut har sitt ursprung i EU-lagstiftning. Bryssel känns ofta långt bort och det är svårt att hänga med i vad som händer där. Just därför är det extra viktigt att Sverige representeras av EU-parlamentariker som bor i hela landet. Kartan tar liksom inte slut vid Uppsala och Dalarna även om många stockholmare tror det. Som det ser ut nu har inte alla samma chans att möta en EU-politiker. 

Så skärpning alla partier. Ta Norrlands intressen på allvar. Se till att ni iallafall sätter en person som hör hemma där på valbar plats på era listor till EU-valet. Även nästa svenska EU-kommissionär bör vara från norr. Väljarna i norra Sverige accepterar inte att de sätts åt sidan en mandatperiod till.