Vit medelklass har inte ensamrätt på fjällvandring

Augusti är en perfekt månad för fjällvandring i Sverige. Men det är fortfarande ett semesterval som är väldigt segregerat.

Fjällvandring är en semesterform som borde locka fler.

Fjällvandring är en semesterform som borde locka fler.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2023-08-08 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Kebnekaise fjällstation och vandringslederna däromkring råder i dagarna ett utbrott av magsjuka. Svenska Turistföreningen som driver stället har valt att stänga ned tillfälligt för att hinna sanera. På deras Facebook-sida visar många förståelse för den obehagliga situationen medan andra vill ha hjälp med att ta sig därifrån. De bemöts med hurtfriska kommentarer från andra fjällvandrare av stilen: Har du tagit dig dit får du tar dig därifrån. En sann fjällvandrare ska alltid vara beredd på oväntade händelser. Oväder, översvämning eller smitta. Bär med dig din egen utrustning och klara dig själv under i princip alla omständigheter i naturen. 

För erfarna personer är det här inga konstigheter. De har vart med förr. Men är man ny i miljön är det inte lika enkelt. Media har rapporterat om tidigare räddningsaktioner på just Kebnekaise där folk gett sig ut klädda i jeans och gympaskor. Man har trott att det handlar om en längre söndagspromenad, om än stigande, att ta sig upp på Sveriges högsta berg. Det är klart att man måste vara förberedd inför en fjällvandring, men då krävs också inkludering och tillgång till kunskap. 

Svenska fjäll är av tradition ett tillhåll för vit medelklass. På vintern är det skidåkning som gäller och på sensommaren vandrar man. En ofta dyr fritidssysselsättning som också kräver en hel del utrustning. Dyr att köpa, kostsam att hyra. I tider av klimatförändring och inflation är semester i Sverige ett bra alternativ för allt fler. Ofta det enda för en stor grupp som aldrig skulle ha råd att flyga familjen till Mallorca. Klasskillnaderna blir väldigt synliga. Samtidigt är det inte heller gratis att åka tåg till fjälls. En del tvingas stanna hemma hela sommaren. 

Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet som båda jobbar för att få fler att upptäcka svensk natur ser förstås de här utmaningarna. De har haft integrationsprojekt för att locka nya målgrupper och tipsar om prisvärda aktiviteter. Det ska vara enkelt att ta sig ut även på hemmaplan. I en del kommuner kan man låna prylar just för att alla ska få en chans att testa. För nya svenskar från länder utanför Europa kan naturliv ses som något hotfullt med farliga djur och jobbigt väder. Då gäller det att få lära sig mer. Hur allemansrätten fungerar och vilka bär och svampar som går att äta.

En ny undersökning från SCB visar att skärgården och kustnära områden är ett semesterval just för rika. Inget för dem i förorten alltså. Vi rör oss som vi känner till och inspireras av vad grannarna snackar om. Etniska svenskar umgås hemmavid och firar semester på samma typ av ställen. Man kanske inte ser jättemånga invandrare härute som en man ärligt konstaterar från Stockholms skärgård i en intervju med Sveriges Radio. Samma lika i skärgården som i fjällen.

Det är synd att så många fortfarande går miste om Sveriges fantastiska natur. Barnfamiljer som bor långt ifrån fjäll och skärgård borde få chansen. Skolan och civilsamhället kan göra ännu mer för att öka integrationen på det här området. Utbyten mellan kommuner som Åre och Botkyrka är en annan grej att testa. Nästa gång du åker till fjällen ta med dig någon som aldrig varit där. Friluftsliv fullt ut med tält, spritkök och tunga ryggsäckar kanske inte faller alla i smaken. Men låt dem få prova iallafall. Dagsturer duger gott i början.