Medlemskapets värde är möjligheten att påverka

Karina Cubilla skriver idag om föreningsengagemang, som må vara slitsamt ibland men som är viktigt för vår demokrati.

Karina Cubilla

Karina Cubilla

Foto: Christoffer Markström

Krönika2021-05-05 18:30
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt fler verkar villiga att betala för att själva slippa utföra olika jobb. Det kan vara att handla, att städa eller att få en vägg målad hemma. Vi lever idag i ett land där den som har råd kan köpa sig fri från stora delar av det obetalda hemarbetet. I stort sett allt som inte är förvärvsarbete eller nöjen kan den som har råd få slippa. En miss i den kalkylen är att det även finns obetalt arbete som inte alltid ryms i dessa två: föreningsengagemang.

Ett föreningsengagemang kan i första anblick se ut som ett nöje. Du engagerar dig ofta i något du tror på eller brinner för och får umgås med andra som gör det. Det som för många av oss kommer som en chock är hur lite nöje och hur mycket slit det ändå krävs i form av pappersarbete, samordning och konflikthantering. Du ska också visa hänsyn, ta socialt ansvar när nya medlemmar dyker upp och allt ska givetvis dokumenteras.

“Kan du inte bara byta fack?” När det diskuteras arbetsvillkor dyker frågor om fackens roll upp. Många uttrycker missnöje då de inte uppfattat att de fått den service de tycker sig ha betalat för. Det finns förvisso många fördelar med att vara med i ett fackförbund även som passiv medlem men hela idén bygger på att man själv också ska gå ihop med sina kollegor och bevaka sina villkor. 

Synen på fackförbunden som ett servicecenter och det faktum att man har allt färre är medlemmar gör att man också saknar de ekonomiska muskler man skulle behöva för att fler ska få upp ögonen för hur man kan försvara och bevaka sina rättigheter på en arbetsplats. Det blir en ond cirkel som resulterar i passivitet. Och försämringar.

Det urvattnade medlemskapet är ett hot mot demokratin. När ett medlemskap inte innebär en plats vid bordet, eller när en medlem inte kräver den, undergrävs hela idén om att gå med. När du som medlem blir passiv har någon annan vunnit makten över din röst. Din tystnad kommer att användas som medhåll för någon annans agenda, du kommer få ta delat ansvar för någon annans tillkortakommanden och bli pumpad på så mycket pengar som möjligt.

Men i medlemskapet finns en möjlighet som många underskattar. Det är så starkt att den kan få mäktiga aktörer att backa från försämringar, begränsningar och maktkoncentration. Det erbjuder verktyg att påverka i ditt fotbollslag, din bostadsrättsförening, på jobbet eller inom en politisk organisation. Det sätter gränser och utkräver ansvar. Tänk på det nästa gång det känns motigt att gå på föreningsmöte.