Glöm inte att det är medlemmarna som bestämmer

Valberedningarna för Kristdemokraterna och Unionen fick båda bita i det sura äpplet förra veckan. Direktdemokratin har makten.

Varje röst räknas.

Varje röst räknas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2023-10-17 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först ut var Unionens kongress i Karlstad. Sveriges största fackförbund med närmare 700 000 medlemmar skulle välja ny ordförande. Så långt allt lugnt. Valberedningens förslag på den rutinerade Peter Hellberg gick igenom. Men när man sedan skulle välja andre vice ordförande hände något. Den kvinna som var föreslagen puttades ut av en man. Vad som låg bakom detta vet bara ombuden som var på plats. Även om alla ideellt aktiva alltid är ödmjuka inför valberedningens förslag och vet att inget är klart förrän det är klart så är det förstås en personlig besvikelse. Drömmen om ett fackligt heltidsuppdrag rycktes undan. 

Nu slutade det här ändå med att kvinnan valdes in i förbundsstyrelsen. Men medlemmar i form av ombud på en kongress sitter på makten med sina röster. Hur hårt valberedningen än har jobbat med att få fram ett brett förslag med representanter från hela landet från olika branscher så är det medlemmarna som har den avgörande rösten. Detsamma gäller motioner. Förbundsledningens förslag på svar är inte skrivet i sten. En driven debatt kan leda till andra beslut. 

Mycket mer spektakulärt var EU-parlamentariker Sara Skyttedals smått osannolika comeback i fredags. Från att ha varit bespottad internt i KD på grund av drogliberala uttalanden till att vinna allt. Ungefär så gick det till. För bara några veckor sedan framkom att Skyttedal inte fått förtroende från sitt parti att toppa listan till EU-valet i juni. Hon beklagade offentligt sin situation men lovade väljarna att jobba hårt till sista dag under pågående mandatperiod. Sedan började det gå rykten. Skyttedal hade minsann stöd ändå av rätt många partikamrater som gillar hennes rättframma stil. Som få andra politiker kan hon media fullt ut och talar i rubriker. Många politiker kämpar på i det tysta och allmänheten känner inte igen dem i de mätningar som görs. Sara Skyttedal däremot, take it or leave it, men folk vet vem hon är. 

I programmet P4 Extra meddelade hon sedan att hon hade ändrat sig. Hon står till förfogande till EU-valet om partiet vill. I fredags var det då dags för partifullmäktige och de röstade emot nomineringskommittén. Samma kommitté som inte velat ha henne. Skyttedal vann och gick från petad till etta på KD:s lista till EU-valet. Lyckas KD hålla sig kvar i EU-parlamentet har hon därmed en garanterad plats och kan fortsätta sitt arbete. Friskt vågat hälften vunnet. 

Jag känner mig rörd av de fantastiska ord som folk här sagt om mig och att folk värdesätter det man gjort, sade Sara Skyttedal till SVT efter beskedet. Tidigare ettan David Lega drog sig ur och måste därmed lämna sina uppdrag i Bryssel till sommaren. Ebba Busch var lika glad för det och avfärdade alla spekulationer om maktkamp grundat på falangstrid mellan gamla och nya KD. Nej då, vi har bara högt i tak i vårt parti. Partiet är inte splittrat fastslog Busch. 

Hur det nu är med det spelar ingen roll. Sara Skyttedals comeback från utfryst till toppnamn visar att man aldrig får underskatta medlemmarnas makt. Valberedning eller nomineringskommitté, vad man än väljer att kalla dem. Deras arbete är inte vatten värt om medlemmarna väljer att rösta på något annat alternativ. Då har man inte heller gjort jobbet. En bra valberedning fångar upp stämningar långt i förväg. Oönskade överraskningar på sittande möten är bara kul för några.