När jag växte upp fanns det två barn till alkoholister i min klass. Föräldrarna söp sig kanon varje helg. Det visste man eftersom barnen blev hämtade från fritids antingen först av alla, eller inte alls. Vid några tillfällen fick de sova över hos fröken. Trots att alla visste och trots att vi var så unga som 10 år var det ingen som pratade om det. Inte ens under slagsmålen nämndes det. Skammen var för stor.
I vuxen ålder förstod jag alkoholmonopolets funktion i praktiken. Öppettiderna kräver planering. Det går inte att köpa om man är berusad. Det finns ingen reklam i butiken. Inga extrapriser, inga målgruppsanpassade sektioner. Förmodligen gjorde det att föräldrarna till mina klasskamrater drack lite mindre än de hade gjort om spriten fanns på jourlivset nere på hörnet.
Därför är det så sorgligt att Moderaterna nu försöker luckra upp alkoholpolitiken i smyg, mitt i Corona-krisen. Sex av tolv skriftliga frågor och interpellationer till socialminister Lena Hallengren (S) från Moderaterna har sedan mars handlat om att lätta på alkoholpolitiken eller ta steg för att riva upp monopolet. De vill ha gårdsförsäljning, lägre alkoholskatt för småproducenter och färre regler kring alkoholförsäljning.
I Stockholmskommunen Nacka har det moderata styret pressmeddelat att de tillåter hemkörning av alkohol från restauranger, så kallad ”mikrocatering”, trots att det bryter mot alkohollagen. Det ska tydligen ge guldkant i tillvaron under isoleringen. Gäller detsamma för barnfamiljer där pappan med alkoholproblem blivit permitterad?
Monopolet och Systembolaget har gjort mer för den svenska folkhälsan än något annat projekt. Det räddar enligt forskning 1 400 liv varje år, förhindrar ungefär 30 000 fall av misshandel och 8 000 fyllekörningar. Skulle alkoholen släppas fri räknar man med att supandet skulle öka med 30 procent. Den ökningen är inte jämnt fördelat hos befolkningen, utan drabbar familjer med alkoholproblem.
Att slå hål på monopolet skulle svika hundratusentals barn som lever med alkoholiserade föräldrar. Det är dessutom särskilt farligt att göra mitt i en Corona-kris. Människor kommer att bli av med sina jobb den närmsta tiden, och vem vet hur lång recessionen varar? Att göra sprit mer tillgängligt i en period av hög arbetslöshet är ett recept för mer drickande, mer våld och en längre väg tillbaka för samhället.
(M) attackerar Systembolaget i smyg
Moderaterna utnyttjar Corona-krisen för att försöka få bort alkoholmonopolet. Det är ett svek mot barn i alkoholiserade familjer.
Benjamin Ivansson
Foto: Kata Nilsson
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.