Luleås nystart är viktig för hela Norrbotten

Under måndagskvällen valdes Carina Sammeli (S) av partiets representantskap till att bli Luleås nya kommunalråd.

Under måndagskvällen valde partiets representantskap att utse Carina Sammeli (S) till nytt kommunalråd i Luleå.

Under måndagskvällen valde partiets representantskap att utse Carina Sammeli (S) till nytt kommunalråd i Luleå.

Foto: Pär Bäckström/frilans

Krönika2020-12-07 19:19
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under måndagskvällen valdes Carina Sammeli (S) till ny kommunstyrelseordförande i Luleå kommun. Åtminstone av sitt parti, på Luleås Socialdemokraters representantskap. Det officiella valet återstår för fullmäktige att göra den 21 december i år, och först då tillträder hon.

För ett par veckor sedan visste ingen vem som skulle bli nytt kommunalråd. Först när folkomröstningen om skolan var över kunde processen inledas på riktigt, och Carina Sammeli accepterade nominering.

Sammeli har bakgrund i Socialdemokraternas ungdomsförbund, har arbetat som ombudsman för Socialdemokraterna i Norrbotten, och var ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Luleå för ett par år sedan. Men de senaste åren har hon haft ett avbrott från politiken, och har arbetat på Trafikverket fram till nu. Denna paus har hon själv beskrivit som nyttig, och att det kan vara bra att hon inte varit del av stridigheterna som pågått.

Dessa stridigheter började förra hösten när dåvarande kommunalråd Niklas Nordström (S) plötsligt avgick, vilket satte igång en stor personstrid där Lenitha Ericson (S) gick som segrare. Men partiet var sargat och Ericson avgick ett år senare, alltså nu i höst. Dessa turer av nomineringsprocesser, kommunalråd som avgår och sidor som ska väljas, har skadat Socialdemokraterna i Luleå ofantligt.

Men av just den anledningen verkar det nu finnas stor enighet bakom Carina Sammeli, just kanske eftersom hon hållit avstånd från både politiken och dess konflikter de senaste åren. Nu på representantskapet valdes hon enhälligt, och bara det i sig är en styrka.

När jag pratar med Carina Sammeli, direkt efter att representantskapet är över, säger hon att det förstås hade varit roligt med ett stort repskap i fysisk form (istället för över videolänk) men att hon är väldigt glad och att det känns bra att beslutet från mötet var enhälligt.

Vice kommunstyrelseordförande, Fredrik Hansson (S) har haft sitt uppdrag sedan förra hösten men i och med att det nu valts en ny ordförande uttrycker de båda att de är taggade på att sätta sig ner tillsammans och börja jobba ihop laget igen. Och det behövs.

Luleå står inför enorma utmaningar, särskilt sedan resultatet från folkomröstningen kom. Men det är inte bara för kommunen i Luleå det spelar roll vem som är kommunstyrelseordförande i Luleå. Kommunalråden är på många sätt ansikten utåt för kommunen i olika samarbetsorgan och på olika plattformer för debatt.

När alla länets kommunalråd träffas för att diskutera gemensamma frågor är det därför rätt nyttigt att den största kommunen inte byter ut sina personer i dessa forum varenda höst. Det är också av den anledningen jag själv skrivit om detta flera gånger om, och det är därför det är absolut avgörande för hela Norrbotten att Luleå äntligen får lite stabilitet.

Under utfrågningen jag själv höll i för ett par veckor sedan menade Carina Sammeli att hennes idé av ett bra ledarskap är att lyssna och diskutera, och att hon inte känner någon vidare prestige när hon går in i diskussioner. Hon är helt enkelt öppen för att bli motbevisad och att ha fel - något som hennes föregångare på varsitt sätt kanske varit sämre på, och som är en egenskap som ledarskap kräver i en demokratisk organisation.

En inlyssnande ledare som inte går in i diskussioner fast i ett visst läger. Det är vad Carina Sammeli planerar att vara. Det är något som både hennes parti, väljarna i Luleå kommun, och hela Norrbotten behöver just nu. Om hon lyckas leva upp till detta återstår att se, men hennes inställning till uppdraget verkar onekligen vara rätt sund. Det är en god start.