Kyrkovalet är ett värderingsval

PT:s politiska redaktör Kata Nilsson fick tid i veckan att byta några ord med Jesper Eneroth (S),
som är kyrkopolitiker.

Politiken i Svenska Kyrkan får inte styras av homofober och rasister, skriver Kata Nilsson.

Politiken i Svenska Kyrkan får inte styras av homofober och rasister, skriver Kata Nilsson.

Foto: Kallestad, Gorm

Krönika2020-11-28 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Imorgon är det första advent och planerna i mitt hushåll är att få upp allt julpynt idag. Julen är ju en kristen högtid, som vi i Sverige firar på grund av vår kristna kulturhistoria. Det är något som jag tar för givet, för det är en del av kulturen i det land jag vuxit upp i. Det känns tryggt och mysigt.

Jag får dock erkänna att jag lägger rätt lite tid på att fundera över gudstro. Jag är nog inte unik, åtminstone inte i min generation. Men när jag resonerat med vänner om det här med medlemskap i Svenska Kyrkan är det väldigt få som vill gå ur. Vi är väl alla ungefär lika religiösa (det vill säga inte särskilt), men vi uppskattar alla Svenska Kyrkan av samma skäl: Svenska Kyrkan gör väldigt mycket bra.

Svenska Kyrkan är med vid livets stora händelser. Dop, bröllop och begravningar. Svenska Kyrkan äger och förvaltar alla de vackra lokaler runt om i hela vårt land som är en sådan stor del av det svenska kulturarvet. Och, Svenska Kyrkan har engagemang i frågor som både rör bistånd utomlands och integration här i Sverige. Allt detta kan alla som är medlemmar känna stolthet över att bidra till om än man inte går runt och tänker på Jesus varje dag.

Vart fjärde år är det kyrkoval. Huruvida politiska partier ska ha inflytande över Svenska Kyrkan eller inte är det alltid debatt om, precis som det är debatt om huruvida vi ska vara med i EU eller inte varje gång vi röstar i europaparlamentsvalet. Det är en icke-fråga. Nu är det så, kort och gott. Och att rösta är viktigt.

I torsdags fick jag, genom ett möte med Socialdemokraterna i Piteå (över videolänk så klart), möjlighet att byta några ord med 25-åriga Jesper Eneroth (S) som är gruppledare för S i kyrkomötet (som är kyrkans version av riksdagen). Eneroth berättade då om de politiska strider som hela tiden måste tas i dessa forum. 

Rätten till samkönade äktenskap måste hela tiden försvaras. Även Svenska Kyrkans klimatengagemang är ofta uppe för diskussion. Flera högerpolitiker i kyrkomötet driver på att Svenska Kyrkan ska lägga ner integrationsprojekt så som språk-café för nyanlända. Inte helt logiskt eftersom det ofta brukar låta på dessa som att de inte alls är rasister som vill stoppa invandringen, bara förbättra integrationen så att invandrare får ta del av och lära sig om svensk kultur. Är inte språk-café hos Svenska Kyrkan ett väldigt bra exempel på hur det kan fungera?

Samma högerpolitiker vill även att Svenska Kyrkan ska ställa om sin biståndspolitik så att den bara riktar sig till kristna. Vilket skulle ge konsekvensen att svenska biståndsarbetare alltså ska gå runt i krigs- eller katastrofdrabbade områden och fråga barn i nöd vilken religion de tillhör. ”Nähä, trist, då får vi gå vidare” får de då säga om det lilla barnet inte säger att hen är kristen. På den punkten menar Jesper Eneroth att den socialdemokratiska linjen är tydlig: Vi ska inte hjälpa folk för att de är kristna, vi ska hjälpa folk för att vi är kristna.

Hösten 2021 är det återigen dags för kyrkoval och det är så otroligt viktigt att gå och rösta, vilket man får göra om man är medlem i Svenska Kyrkan och har fyllt 16 år. Det är enormt avgörande vilka som får majoritet i de olika folkvalda församlingarna. När högerextremister, klimatförnekare, rasister och homofober får inflytande om Svenska Kyrkan kommer det inte längre vara den trygga och mysiga plats vi alla är vana vid. Kyrkovalet om något är verkligen ett värderingsval.