Det är medelålders människor som har mest politisk makt, mest pengar och således mer att säga till om. Det rullar friktionsfritt så länge inga oförutsedda saker sker. Coronapandemin har därför minst sagt rört om i grytan.
Trots att ålder sedan ett bra tag tillbaka finns inskriven som en diskrimineringsgrund i lagen fortsätter unga människor värderas ner på grund av just avsaknaden av levnadsår. På samma sätt som regeln om ”en in, en ut” funkar för unga i “Så mycket bättre” funkar politik. Unga görs till pynt och per automatik görs det enbart plats för en-två i taget. Men i den digitala sfären råder en annan världsordning; där styr andra värden och andra grupper.
Det sägs att kinesiskans ord för kris är detsamma som för möjlighet och kanske gäller detsamma även svensk socialdemokrati. Senaste veckorna har vi nämligen sett företrädare från Socialdemokraternas regeringsföreträdare samtala digitalt med personer som via sina sociala medier jobbat upp en följarskara med en grupp som politiker visat sig ha väldiga problem med att nå.
Bland annat fick sociala medier-komikern Torbjörn Averås Skorup fick besök av socialminister Lena Hallengren och få saker har varit så förlösande under pandemin som när hon rakt av sa att det “fan blir löpsedlar” om hon bryter restriktionerna. Och statsministern framstår som en varm och insiktsfull människa medveten om hur lyckosam han är som själv inte arbetar i ett kontaktyrke och får vara med i ett kvartslångt samtal med influencern Therése Lindgren.
Det som emellertid blir viktigt i kris är att stärka förtroendet för våra institutioner bland unga. Att lyssna mer på godtyckliga tyckare online än på experter kan få ödesdigra konsekvenser, för alla. Och vill vi att unga ska lyssna på makthavare behöver samtalen också föras där unga finns, genom personer som lyckats vinna ungas förtroende och i ett samtal där man visar på att man tar unga på allvar.
Ökad närvaro i andra sociala kanaler än det mer traditionella Facebook avslöjar en krisinsikt och ett skifte i en politruck-koloss som ofta får kritik för att ha för stort avstånd till sina väljare. När det nu inte heller går att ses fysiskt tvingas politiker från talepunkter och talarstolar till webcams och mänskliga tilltal. Och med tanke på att sossarna ändå var störst bland förstagångsväljare i valet 2022 kanske det inte är så dumt.