Jag är inte vad man skulle kalla för klimathjälte. Solsemestrar och shopping har stundtals känts som lika mycket en hobby som terapi men jag har sedan länge fascinerats och inspirerats av de unga aktivister som mobiliserar för klimatet.
Häromdagen såg jag “Greta” - en dokumentär om den unga svensk som genom sin klimatstrejk utanför riksdagen satt hållbarhetsfrågorna på agendan internationellt. I det vackert filmade porträttet får vi följa hennes resa från klimat-depression till verklig aktion och gång på gång återkommer hon till att vi behandlar jorden som att vi har flera stycken.
Trots att hennes och de unga som följer hennes främsta fokus varit makthavares ansvar kommer vi som tittar inte ifrån att tänka kring våra egna val och konsumtionsmönster. Nu anses nämligen inte längre advent vara tillräckligt för att markera starten för julsäsongen. Svenska företag har importerat ytterligare ett amerikanskt fenomen för att väcka lite extra ha-begär inför jul.
Black Friday, som ofta drygas ut och förlängs med både Black Week och Cyber Monday, slog igenom ordentligt ett par år in på 10-talet och har sedan dess piskat upp till en realisation på steroider. Överallt byter hemsidor färg och vi matas med vad som paketeras som tok-låga priser. Vi tar del av rabatter och erbjudanden i utskick via mail, sms och i riktad reklam.
Fastän den största klimatomställningen inte hänger på oss som individer så skulle nog de flesta av oss klara oss på lite mindre prylar och lite mindre kläder. Ändå sitter jag ofta och scrollar och klickar runt.
Men många skickar från Tyskland, kanske har sin kundservice på Irland och sitt lager i Jönköping. E-handel är smidigt men larm-rapporter om undermåliga villkor för de anställda och stress får mig att tänka en extra gång. Vem tjänar på detta, jag eller dem?
Att försöka stötta lokala initiativ i större utsträckning gör under både för den lokala ekonomin och den lokala arbetsmarknaden. Det är tuffa tider för både små och stora företag då människor kan röra sig fritt i mindre utsträckning. För människor i norr krävs som vanligt mer eget ansvar då lönsamheten till följd av mindre folk är lägre.
Så låt dig nu inte luras in i rea-träsket hos jättar som varken betalar skatt i din kommun eller inom landet, och inte heller ställer upp på att ge sin personal schyssta villkor eller tar ansvar för hållbarhet och klimat. Ta chansen att ställa om lite lagom. Handla lokalt, försök resonera globalt och tänk efter ett extra varv; behöver jag det här?