Kanske är det dags att börja gulla med stockholmare?

Att norrlänningar klumpas ihop och exotifieras är inget nytt, men framkommer särskilt i reality-tv.

Sixten Svanberg

Sixten Svanberg

Foto: Maria Johansson

Krönika2021-05-04 17:30
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets “Robinson” är inspelat i Haparanda skärgård. I årets upplaga av reality-programmet är dessutom för ovanlighetens skull hela tre deltagare av tjugo från de norra delarna av vårt land. Trots platsen de befinner sig på får dessa tre ständigt höra att de är från just Norrland. “Åh, de pratar så roligt!” och “Åh, han är så gullig.” Man får lyfta på hatten för Tv4. De har lyckats klippa ihop ett program man kan bli riktigt förbittrad av. För det kan ju låta snällt att säga att någon är gullig, men det är också förminskande. Det kanske är dags att börja exotifiera de som faktiskt har udda boendeorter istället.

En deltagare är från Jokkmokk. Han har förstås ett namn men bland flera av deltagarna går han under smeknamnet “Jokkmokk”. Det är ju helt sjukt att vara därifrån, tydligen. Tydligen sjukare än att vara från mini-orten Skanör i Skåne där en annan deltagare är ifrån. En annan har skrivit in att hon är från “Lidingö/Florens”. Men det är det ingen som tycker är skojigt.

Det är förstås inte en företeelse som är begränsad till reality-tv att norrlänningar blir exotifierande. Sällan blir det dock så tydligt som på en ö utanför Haparanda fylld med sjutton personer från södra Sveriges storstadsregioner och tre deltagare varav en är från Obbola, en från Skellefteå och en från Jokkmokk. Söderborna förutsätter att dessa tre per automatik ska komma bättre överens på grund av att de är från Norrland. Norrlänningarna är förvisso utspridda på de 60 procent av Sveriges yta som Norrland utgör. Men det är mindre relevant, de pratar ju roligt.

I vardagen stöter jag ofta på personer som lite slentrianmässigt kallar diverse norrlänningar för gulliga eller speciella. Samtidigt ser dessa ofta på sig själva som rätt upplysta. De förstår samhällets olika orättvisor och strukturer. Ändå har man det inte i sig att förstå att man kanske inte som stockholmare ska kalla alla norr om Dalälven för gulliga norrlänningar.

Man kan förstås bli sur på detta. Men man kan också helt enkelt anamma det. Det vore en frisk fläkt om någon gullade lite med “Skanör” för att han är just därifrån. Kanske fråga om det är så att pappa betalat resan till Haparanda. Det finns mer finess i det än att skratta för att någon är från Jokkmokk.

Norrlänningarna är helt enkelt för snälla. Men det är dags för gullighetsmotangrepp. Krutet behöver inte sparas på.