Var tionde man i Sverige har någon gång köpt sex. Det innebär att om du känner fler än tio män så är det väldigt troligt att en av dem köpt sex. Vi börjar där. Alla män jag känner och har pratat med om skandalen med Paolo Roberto har uttryckt avsmak. Men de har inte uttryckt den inför varandra eller på sociala medier alls på samma sätt som mina kvinnliga vänner har gjort.
Där börjar det hela. För Paolo Roberto är machomannen personifierad. Oavsett om man idoliserat honom eller om man inte blev ett dugg förvånad, så har Paolo Roberto nått framgång genom att vara denna machoman. Han som släpper kokböcker, gör träningsvideor, och får därmed TV-tid i intervjuer, får vara programledare, och får tusentals följare i sociala medier.
Det som är hans goda sidor väger inte upp för det han har gjort. Detsamma gäller för var tionde svensk man, oavsett hur många fans han må ha. Men män har ett sätt att kanske inte nödvändigtvis ursäkta, men heller inte förkasta, sina kvinnoförnedrande äckel till kompisar. Mäns likgiltighet inför detta är ett samhällsproblem.
Om män inte klarar av att offentligt uttrycka avsmak mot hur Paolo Roberto betett sig, så kan vi räkna med att de heller inte säger ifrån mot sin polare som drar ett sexistiskt skämt, kladdar på tjejer på krogen eller tjatar om sex från sin partner. Allting hänger ihop. Den som drar det sexistiska skämtet kanske aldrig skulle våldta, men han skapar en jargong och ett sätt att se på kvinnor som objekt.
När kvinnor blir objekt blir de avhumaniserade. Ägodelar. Köpvaror. Nästa kille kanske tycker att hans tjej är skyldig honom sex, och undrar om hon inte älskar honom när hon inte är sugen. Han tjatar, han gnäller. Han berättar för sina kompisar om bruden som “aldrig släpper till”.
En av kompisarna kanske uppfattar detta som ett bevis på att partnern behöver straffas, antingen med ignorans och elakhet, eller rentav av våld. En annan kille kanske berättigar sexköp för att han mår dåligt och behöver sex från kvinnor som förvägrat honom det. Och detta är inte ovanligt. Det är, som sagt, var tionde svensk man.
Oavsett anledning till att en man köper sex så är det olagligt. Det är en olaglig handling på grund av att det inte finns ömsesidigt samtycke när den ena gör det för sin njutnings skull och den andra gör det för att kunna ha mat på bordet. Myten om den lyckliga horan är förlegad. Om det på riktigt vore så att prostituerade gjorde det för att det var kul, så skulle inte majoriteten av prostituerade i Sverige komma från Europas fattigaste länder.
Ingen, verkligen ingen, vill ha sex med tio främmande män på en kväll. När en man köper sex köper han inte bara en timme av kvinnans tid, han köper hennes rätt till sin egen kropp. Han köper hennes desperation, hennes lydnad, hennes ångest, hennes trauman. Och berättigar det genom att han betalar för dem.
Paolo Roberto har fått böla ut i TV. Han har skrivit Instagram-inlägg om att han “slagit undan benen på sig själv” och att detta kommer kosta honom allt han har kärt. Att han mår dåligt och att han nu ska ta tag i sig själv. Lördag morgon skrev han på Instagram att “Ibland är det bästa som kan hända en att man blir knockad, för då får man möjlighet att resa sig upp”. Allt utifrån hans egna perspektiv. Att kunna göra så är ett privilegium.
Detta behöver inte bli en fråga om enbart Paolo Roberto, för en man av hundratusentals är inte intressant i statistiken. Däremot kan detta bli insikten om att även den du trodde aldrig kunde gå så långt som till att köpa sex, oavsett om det är en idol eller en polare, faktiskt gör det. Och att du som vän (särskilt om du är man) har ett dagligt ansvar att förkasta all sexistisk skit som pågår omkring dig. För från ett oskyldigt skämt till en betald våldtäkt är trappstegen ganska få.