Hur vill Älvsbyns kommun utveckla Storforsen?

Besöksnäringen i Norrbotten växer, sommaren 2022 slog nytt rekord i antalet besöksnätter och återhämtningen efter pandemin är ett faktum. Besöksnäringen utpekas av många, däribland regeringen, som en av Sveriges basnäringar. Frågan är om politiker och tjänstepersoner i Älvsbyn ser det på samma sätt?

Storforsen, ett av Norrbotten största besöksmål (Arkivbild).

Storforsen, ett av Norrbotten största besöksmål (Arkivbild).

Foto: Håkan Öberg

Krönika2023-01-23 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tidigare rekordåret, 2019, sysselsatte besöksnäringen i Swedish Lapland 4 562 årsverken och bidrog till totala skatteintäkter på 741 miljoner kronor. Siffror som nu måste justeras upp. I en undersökning från 2017 om besöksnäringens förutsättningar i länet beskrev företrädare för mindre kommuner att den har haft betydelse för att skapa arbetstillfällen, bredda skatteunderlag, utveckling av kommunens attraktivitet och även för att locka personer att flytta in.

Det som också betonades var att det behövdes en över tid uthållig och god samverkan mellan det offentliga och näringslivet för att åstadkomma varaktig förändring och utveckling av besöksnäringen. Om det saknas denna samverkan och intresse kan det också bli ett hinder för besöksnäringens tillväxt. Eller som en företrädare för en destination uttryckte det:

”Vi kan inte ha femstjärnig turism och tvåstjärnig infrastruktur. Så att vi har enorma utmaningar just där på infrastruktursidan.”

Ska kommunerna och Norrbotten i stort öka sin attraktivitet, få människor att bo kvar, välja att flytta hit, måste det finnas mer än skola, vård och omsorg. Det behövs kultur, fritidssysselsättning och arbetstillfällen. Högre utbildning med ett brett utbildningsutbud. Det behövs destinationer som både kan attrahera norrbottningarna liksom besökare till vårt vackra län.

Näringslivsutveckling och tillväxtarbete, ofta betraktat som en självklarhet i kommunerna, måste också innefatta infrastruktur och grundläggande service vid länets destinationer, inte minst vid de största.

Där kommer vi till Storforsen. Forsen, en av de största, obundna forsarna i Europa samt det unika Döda fallet lockar mer än 150 000 besökare per år. Storforsen är en av de mest välbesökta platserna i länet. Hela området är naturreservat och förvaltas av Länsstyrelsen i Norrbotten. I förvaltningsrådet finns en rad intressenter i området representerade, Sveaskog, Statens fastighetsverk, entreprenörer, Norrbottens museum och inte minst Älvsbyns kommun.

Tidigare förvaltade Älvsbyns kommun hela naturreservatet, inklusive museiområdet, på uppdrag av länsstyrelsen. Ett ansvar som de sedan en tid tillbaka frånsagt sig. Överhuvudtaget kan man beskriva kommunens agerande i området som en stegvis reträtt. Först frånsade man sig ansvaret för museiområdet, underhåll har inte genomförts vilket har medfört att byggnaderna i Skogsbruksmuseet är i väldigt dåligt skick. Turistinformationen avlövades, sommarjobbare som tidigare guidat och agerat som värdar är bortsparade.

Förstå mig rätt, kommunen tycker Storforsen är jätteviktig som destination men man anser sig inte ha något större ansvar där, snarare att man tagit för mycket ansvar tidigare. Kommunen tycker bara att det, generaliserat, är andra som ska utveckla miljön.

En slutsats som tyvärr inte kommer gynna varken kommunen, länet eller besöksnäringen. Det är lite som om Luleå kommun skulle dra sig ut ur driften av Visitor Centre och Friluftsmuseet Hägnan i världsarvet Gammelstad, undandrog sig ansvar för förvaltning och underhåll med motiveringen att det får andra parter överta.

Med ett nytt politiskt styre i Älvsbyns kanske det är läge att sätta igång med ett utvecklingsarbete för besöksmålet Storforsen?