Jag ska inte påstå att jag räknade varenda ett av dem – men i det jultal som Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson höll under söndagen lär det allra vanligast förekommande ordet ha varit ”barn.”
Hon började sitt tal med att tala om barnen och deras förväntningar på julen, och hon slutade det på samma sätt – och det säger förstås någonting litet om den tid vi lever i och den relativt nya traditionen att komma med jultal från partiledarnas sida.
Julen är en tid då barnen står i centrum för uppmärksamheten, och därför blir sådana tal ett tillfälle att framhäva mjukare och mer mänskliga sidor hos politiken än vad som får plats i en partiledardebatt eller en interpellation.
Men framförallt säger det någonting om Magdalena Andersson, som håller fast vid att tala för och värna om de allra minsta i det här samhället oavsett om hon är en statsminister som talar till folket under en pandemi eller en oppositionsledare under en ekonomisk kris.
Barnen må vara det här samhällets framtid – men de är också allra mest sårbara för vad som händer i det, och därför känns det naturligt och självklart att ställa dem i centrum för en opposition som vill stå för en mänskligare och en mer medkännande politik.
Det gäller alldeles särskilt i en tid som denna. Klasskillnader blir knappast någonsin så kännbara som vid de stora högtiderna, för vi ska inte lura oss att det är någon slump som bestämmer hur många julklappar man får, vad som står på bordet och vems mamma eller pappa som inte kan vara med och fira eftersom de är tvungna att vara på sitt arbete.
Det är en fråga om ekonomi. Och just därför var det viktigt att i en tid av stigande priser och av oro inför de kommande elräkningarna kunna leverera ett skarpt besked på det ekonomiska området som inte enbart är en utmaning till den sittande regeringen, utan också ett allvarligt försök att lösa den situation som många hushåll i det här landet står inför.
Under söndagen meddelade nämligen Socialdemokraterna att man går fram med ett utskottsinitiativ i riksdagen om att införa en elräkningsakut, för att i möjligaste mån lindra konsekvenserna av rekordpriserna på el för svenska hushåll och företag.
Tydligare kan det knappast bli att det är oppositionen som blir tvungen att ta ett ansvar nu när regeringen med en blandning av senfärdighet, nonchalans och inkompetens har svikit sitt eget vallöfte om att undsätta de svenska hushållen.
För att illustrera hur stort det sveket är måste man nästan citera vad moderatledaren Ulf Kristersson sade inför valet ordagrant:
”Nu är vi helt överens. Om det blir maktskifte och en ny regering efter valet så kommer vi att införa ett högkostnadsskydd för företag och hushåll mot de extremt höga elpriserna redan den första november. Alla ska veta att före jul så kommer man få lindring för de höga elpriserna. Vi lämnar inga familjer i sticket.”
Det var hans löfte. Nu står julen inför dörren, och han har lämnat såväl företag som hushåll och familjer i det här landet i sticket. I stället kommer kanske, vid något senare tillfälle, en retroaktiv ersättning för förra vinterns kostnader, som tycks vara särskilt inriktad mot ägare till villor och fritidshus i södra Sverige.
Det är ett pyramidalt fiasko – och när Ulf Kristersson jultalar borde han först och främst be om förlåtelse, och i andra hand lova att genomföra det socialdemokratiska förslaget så snart som möjligt.
Det är snart jul – och för den här regeringen är det hög tid att sluta ljuga, konstra och komma med undanflykter nu.
Gärna ett utskottsinitiativ under granen i år
Medan regeringen sjabblar tar oppositionen sitt ansvar och kommer med konstruktiva förslag för att ingen ska lämnas i sticket.
JULTOMTE. Magdalena Andersson (S) lovade att arbeta för att införa en elräkningsakut.
Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.