Fäll regeringen innan den fäller demokratin

Det går snabbt nu. Det moraliska fotarbetet är beundransvärt bland liberaler, kristdemokrater och moderater. Vår klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som för bara två år sedan tyckte att man skulle gömma en flykting och om det blir olagligt gömma två. Som efter förra valet deklarerade i DN att hon, och Liberalerna, skulle fälla en regering beroende av SD. Nu regerar hon med SD. Vår utrikesminister Tobias Billström sågade så sent som 2018 SD:s förslag om angiverisystem, precis det som han och regeringen nu lagt fram förslag om.

När Jan Björklund var partiledare för Liberalerna beskrev han ett regeringssamarbete med SD som otänkbart med följande ord: "- En regering som är beroende av Sverigedemokraterna måste antingen förhandla inför varje större omröstning, eller ständigt riskera nyval." Det är det vi ser nu, SD får igenom allt de önskar i Kristerssons regering, även förslag som undergräver demokratin, som förslaget om en angiverilag. (Arkivbild)

När Jan Björklund var partiledare för Liberalerna beskrev han ett regeringssamarbete med SD som otänkbart med följande ord: "- En regering som är beroende av Sverigedemokraterna måste antingen förhandla inför varje större omröstning, eller ständigt riskera nyval." Det är det vi ser nu, SD får igenom allt de önskar i Kristerssons regering, även förslag som undergräver demokratin, som förslaget om en angiverilag. (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2023-09-04 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Billström beskrev då att angiveri var något som "Sovjet, Nazityskland, Francos Spanien och Röda Khmererna sysslade med". Han fortsatte "det sysslar Erdogans Turkiet och Nordkorea med". Vidare tyckte han:

"Den som anser att man skall tvinga medborgare att ange varandra till myndigheterna skapar obönhörligt ett samhälle byggt på misstänksamhet."

Jag gillar Billströms ställningstagande i versionen från 2018 och Pourmokhtaris version från 2021. Sen kom ett val och möjligheten att regera Sverige. Då visade det sig att det som lät som grundläggande principer och värderingar om människovärde och mänskliga rättigheter i själva verket inte var något värt när makten hägrade.

Liberalerna får ta mycket skit i den svekdebatt som varit om att släppa in Sverigedemokraterna i regeringskansliet, Moderaterna och Kristdemokraterna har kommit lindrigare undan. Men det är för att vi förväntade oss så mycket mer moralisk ryggrad av det gamla liberala partiet, det som faktiskt en gång i tiden var med och genomdrev allmän och lika rösträtt i Sverige tillsammans med socialdemokratin.

Vi trodde faktiskt att det fanns en majoritet i riksdagen som värnade våra hårt tillkämpade fri- och rättigheter, som värnade vår demokrati. I den majoriteten var, åtminstone tidigare, Liberalerna en given hörnsten. Alla minns det värderingsmässiga kurage som folkpartiledaren Bengt Westerberg visade när han lämnade tv-studion under valnatten 1991 i protest mot det rastiska och populiska partiet Ny Demokrati. Den tiden är sen länge förbi, dagens Liberalerna är mer att likna vid en parlamentarisk gren av Svenskt Näringsliv och dess tankesmedja Timbro.

Komikern Groucho Marx lär en gång ha sagt följande:

"Detta är mina principer. Och om du inte gillar dem...ja, då har jag andra."

Det är det tankesättet som genomsyrar de etablerade högerpartierna inom regeringssamarbetet. Makten är allt, för att nå den kan i princip allt slängas överbord. Möjligen att gränsen dras vid judeförföljelser för att referera till den förre liberala riksdagsledamoten Carl B Hamilton som på frågan om vad som skulle kunna få Liberalerna att fälla Jomshof (SD) och indirekt regeringssamarbetet svarade "jag tror gränsen går vid judar".

Makt och status är målet annars hade de inte äventyrat den svenska demokratin. Annars hade inte Billström och Pourmokhtaris så radikalt kunna byta värderingar från en dag till en annan. Annars hade man inte låtit Sverigedemokraterna diktera politikens innehåll.

För det är precis det regeringspartierna gör. Förslaget till en angiverilag handlar om att etablera en misstänksamhet i samhället, en misstänksamhet som undergräver den tillit och öppenhet som en demokrati lever av. Det handlar om att göra lärare och vårdpersonal medskyldiga i skapandet av ett mer auktoritärt samhälle. För det kommer inte sluta med angivande av papperslösa flyktingar, det är bara början.

Vi måste dra gränsen här och nu, förslaget om ett angiverisystem måste bekämpas med alla medel.