Branden är en tragedi för hela Norrbotten

Piteå-Tidningens politiska redaktör Kata Nilsson om branden i Älvsbyn.

Kata Nilsson

Kata Nilsson

Foto: Sanna Eriksson

Krönika2020-08-24 10:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag morgon vaknade norrbottningarna och livet var helt annorlunda. Hela natten mellan söndag och måndag, samt hela måndagen, kämpade räddningstjänsten mot branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn. All personal ska ha evakuerats, vilket förstås är det viktigaste. Byggnaden beskrivs som bortom räddning, och bilderna från platsen ger även den uppfattningen.

Det är helt fruktansvärt. Älvsbyn är en förhållandevis liten ort och Polarbröd är största privata arbetsgivare. De boende i Älvsbyn uppmanades dessutom att stanna hemma under måndagen och stänga av ventilationen på grund av risk för ammoniakutsläpp.

Polisen stängde av infartsvägarna till Älvsbyn. Kommunen meddelade på måndagsmorgonen att alla skolor och förskolor i byn skulle hållas stängda. Alla dessa saker bidrog givetvis till ytterligare känsla av domedag. Sorgen är överhängande, liksom rökmolnen som ännu inte skingrats.

Invigningen av den nya bagerilinjen som kostat bolaget drygt 150 miljoner kronor skulle ha skett under måndagen. Istället för att fira fick företagsledningen istället hålla pressträff i samband med branden. Polarbröds koncern-vd Karin Bodin sa att det först och främst nu gäller att samla sig, men var tydlig med att frågan om att bygga upp fabriken igen har hög prio. Produktionen i bageriet utanför Örnsköldsvik kommer tillsvidare maximera produktionen, meddelade vd Anders E Johansson.

Det är bra av företaget att visa en någorlunda optimism och handlingskraft så nära inpå denna hemska händelse. Det finns inte någon som inte har en relation till Polarbröd, och särskilt inte i Älvsbyn. Därför är detta en tragedi för hela Norrbotten, då ett helt samhälle stannar upp och fabriken som så många har som arbetsplats gått upp i rök. Polarbröd är även ett av de varumärken som hela Sverige känner till och kopplar till Norrbotten.

Ändå är det nog få personer utanför Norrbotten som genuint kan förstå vilken stor arbetsplats Polarbröd är, och även vilken känsla av tillhörighet hela samhället känner inför den här fabriken. NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson skrev på Twitter och gjorde jämförelsen att det är som om en arbetsplats med 32 000 anställda i Stockholms kommun skulle brinna ner, vilket förhoppningsvis ger folk i södra Sverige en någorlunda uppfattning om brandens effekt på lokalsamhället.

Det här kanske var riksnyhet under måndagen, men när resten av Sverige går vidare och läser om andra nyheter och händelser kommande dagar och veckor kommer Älvsbyn och Norrbotten känna av detta sår under en lång tid framöver. Återuppbyggnad kommer att ta tid, människor kommer att vara oroliga för sina jobb, och detta dessutom i en redan skakig ekonomisk tid.

Vi lär får se vad effekterna av denna brand blir på längre sikt, för företaget, för de anställda, för Älvsbyn och för hela Norrbotten. Just nu får vi åtminstone försöka vara lättade över att ingen kom till skada i branden, och se till att ta hand om varandra.