För några veckor sedan skrev jag på ledarplats att Miljöpartiets enda räddning är att skippa två språkrör. På så sätt skulle de nå ut bättre och blir tydligare både internt och inför väljarna. Nu tycker partistyrelsen tvärtom. De vill behålla modellen med två språkrör trots kritik från tunga miljöpartister i olika generationer.
Vi vill ha ett fortsatt delat ledarskap och politiken är viktigare än antal språkrör, säger partistyrelsens ordförande Marcus Friberg till SVT. Vanligtvis uttalar sig inte styrelsen på det här sättet i förväg innan en kongress. Men nu brinner det i knutarna. För nästa vecka ska ombuden ha en rådgivande omröstning i frågan. Såhär har vi alltid gjort och det har tjänat oss väl tycker styrelsen. Nuvarande språkrör Märta Stenevi och Per Bolund står bakom yttrandet.
Tio män har klivit fram och vill efterträda Bolund. Kändisen i gänget är EU-parlamentarikern och tidigare TV-meteorologen Pär Holmgren. Fortsätter Miljöpartiet med två språkrör vill Holmgren alltså leda partiet stationerad i Bryssel. Eftersom miljöpartister inte flyger så betyder det verkligen hundra procent baserad mitt i Europas politiska centrum. De få gånger Holmgren och Bah Kuhnke möter väljare i Sverige innebär det många timmars tågresa tur och retur. Det är inget man gör i en handvändning när statsministern med kort varsel kallar till partiöverläggning.
Samtidigt är EU-politik svensk politik. Det är inget diffust som händer där borta. Över hälften av alla kommunala och regionala beslut i Sverige har sitt ursprung i EU-lagstiftning. En EU-parlamentariker kan enskilt driva igenom beslut som påverkar långt fler människor än ett svenskt statsråd någonsin kan göra. Se bara på Jytte Gutelands insatser på klimatområdet när hon var parlamentariker.
Makten sitter i Bryssel. Tyvärr syns det inte alltid på hemmaplan. Förutom några få initierade EU-reportrar så saknas Europa-perspektivet ofta i svenska nyheter. Förr om åren skickade partier ned personer de ville bli av med till Bryssel. Ibland rena EU-motståndare. Inte konstigt att bilden av EU blev som den är. För få röstar också i valet till EU-parlamentet. Här behöver alla partier ta gemensamt ansvar för att öka engagemanget bland väljarna inför nästa val i juni 2024.
Trots vikten av EU-politik har Holmgrens kandidatur fått kritik. Senast i raden är tidigare språkröret Peter Eriksson. Enligt Omni säger han: Man är på ett annat ställe och håller på med andra frågor. Han tror också att det blir svårt att lyckas sätta fokus på nationell politik från Bryssel.
Uttalandet sätter verkligen fingret på problemet. Det är inte "andra frågor". EU-politik och nationell politik är ofta samma sak. Det är svensk politik som påverkar våra medborgare varje dag. Om nu MP envisas med att behålla två språkrör vore det därför briljant att ha ett av dem i Bryssel. Det är där den tunga politiken händer och det är där svenska regeringen på olika sätt regelbundet deltar i rådsmöten. Holmgren skulle ha alla möjligheter att driva opinionsarbete och ha debatter mot andra partiledare på plats i Bryssel. Medan Stenevi ansvarar för åtaganden i Sverige. Snacka om delat ledarskap på riktigt.
Signalvärdet till väljarna spelar också roll. En partiledare som jobbar från Bryssel är en mycket välkommen återupprättelse för EU-politiken. Kanske kan det inspirera fler framöver.