Alla barn har rätt att känna sig trygga i skolan. En säker arbetsmiljö för eleverna är en grundförutsättning för att kunna lära sig något. Skollagen är tydlig på den här punkten, men tyvärr lever inte alla skolor upp till det. Både kommunala och fristående huvudmän har ofta brister. Ibland handlar det om okunskap och ofta om små resurser.
Vuxna som inte trivs på jobbet kan se sig om efter nytt. Skolplikten gör det svårare för barn att hoppa av. Därför är det hjärtskärande att se Yasmines mamma intervjuas av SVT. Hon beskriver hur dottern var mobbad och mådde dåligt. Efter en tid började hon sniffa drivgas från torrschampo. Föräldrarna bad om hjälp från socialtjänst, skola och polis, men fick inget gehör. Nu får en obduktion visa dödsorsak och en intern utredning undersöka om kommunen brustit i ansvar. Men det gör inte att familjen får Yasmine tillbaka. Samma vecka som dödsfallet kom larm om ytterligare elever på en grundskola i Luleå som fördes till sjukhus. Butiker har reagerat och infört 18-årsgräns för att köpa torrschampo. Ett skräckscenario som man bara trodde hörde hemma i fattiga delstater i USA sker nu bland unga i Luleå. Vem riskerar att bli nästa offer?
Det är vi vuxna som måste vakna nu sade polisen på en pressträff i fredags. Nu är dock försent och trots att skolan varnade för så kallad boffning i februari slutade det i en tragedi. Luleå kommun som ansvarar för både Örnässkolan och socialtjänsten borde ha agerat mer resolut under en längre tid. Det får aldrig gå så långt att barn dör på skoltid.
"Högstadieelever är inte bevakade varje minut, vilket delvis har att göra med deras ålder. Men det är allvarligt när något sådant här händer. På det sättet är det ett misslyckande", säger Luleås skolchef Maarit Enbuske till Norrbottens-Kuriren.
En död flicka på en skoltoalett är inget misslyckande. Det är ett fullständigt haveri. Även om tonåringar vill vara självständiga på väg in i vuxenlivet så finns det metoder för att se om någon behöver stöd. Lärare, rektor, kamratstödjare och elevhälsan har såklart ett ansvar även för äldre barn. Elever som stapplar omkring i korridoren påverkade av drivgas kan inte gå obemärkt förbi.
Skapa en säker miljö och lugna den situation som finns i samhället är högsta prioritet tycker kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S). Fina ord men det gäller att leva upp till det på riktigt.
Luleå kommun måste därför tillsätta en haverikommission. Börja med en omfattande kartläggning. Vad är grundproblemet? Hur har det sett ut tidigare? Vad säger riskanalysen? Saknas det resurser? Är de rätt fördelade? Går det att prioritera om? Finns det tillräckligt med kunskap i förvaltningen? Hinner personalen med i skolan och på socialtjänsten? Räcker de förebyggande insatserna? Hur arbetar man med barnkonventionen? Hur mår eleverna? Hur ser ledarskapet ut? Sedan behöver man göra ett rejält omtag, sätta in tydliga åtgärder och satsa på trygghet.
Låt även Skolinspektionen göra en blixtvisit på Örnässkolan för att kontrollera om de följer lagen. Gör man inte det blir det kritik och i värsta fall höga böter. Onödiga utgifter som istället kan läggas direkt på positiv utveckling av skolan. Se till att Luleås elever och deras föräldrar kan känna sig trygga igen.
Barn ska inte dö och definitivt inte i skolan.