Är du familjens projektledare inför jul?

Elin Näslund: Tomten jag vill ha en jämställd jul, men jag vet att du kanske gör mig besviken.

Elin Näslund

Elin Näslund

Foto: Kata Nilsson

Krönika2019-12-19 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inhandla klappen till svärmor, baka till knytkalaset på förskolan, griljera skinkan. Planera 24 olika bus för den där lilla Nissen som numera flyttar in i var och vartannat hem enligt majoriteten föräldrar på sociala medier. Fungerar ljusen i luciakronan, var la vi tomtekläderna och var det kanske min tur att ha glöggkvällen för kompisgänget i år? 

Åh, du icke ljuva juletid. Vi har snart genomlidit december och ja, jag menar verkligen genomlidit. Ojämlikheten i våra svenska hem märks extra tydligt precis just nu, oavsett om det är delegerat eller självpåtaget. Könsnormerna och idealen styr oss extra mycket vid traditionella högtider. Det där därför inte konstigt alls att planering, uträknande av antal, inköp, matlagning, inslagning och beslut hamnar hos familjens projektledare som enligt all statistik också är kvinnan.

Siffror från SCB visar nämligen att kvinnor i genomsnitt utför 5 timmar och 36 minuter mer obetalt arbete än mannen. Man ser dessutom stora skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till ren konkret stress i samband med jul. Och som att det inte vore nog så upplever var tredje kvinna även den ekonomiska stressen kopplad till julen till skillnad från endast en femtedel av männen, enligt en undersökning från Novus som ICA Banken genomfört.

Att julefrid är ett begrepp som stora delar av befolkningen inte alls kan associera med råder det uppenbarligen inga tvivel om. Och vill vi inte byta ut just det ordet mot någonting mer passande som ”julångesten” i våra mest omtyckta visor så har vi alla ett ansvar. Vi måste bryta gamla stereotypiska förväntningar kopplade till kön. Men vi måste också se till att inte dubbelbestraffa de som mer och mer skiter i alla ”måsten”. Barnet som kommer utan bakverk till förskolans knytkalas kanske helt enkelt har föräldrar som äntligen släppt på prestigen.

Årets julklapp vid sidan om den där mobillådan kanske därför är det prestigelösa julfirandet, eller borde vara. Köp den färdigkokta skinkan, skit i allt det hembakade, inse att sociala medier visar en uppiffad version av verkligheten. Och vill du inte fira jul – skit i det!