Äntligen en rimlig teori om Palmemordet

37 år efter mordet på Olof Palme kommer en trovärdig förklaring till scenariot på plats. Men mördare och motiv är ännu en gåta.

Olof Palme.

Olof Palme.

Foto: Paolo Rodriguez / TT

Krönika2023-03-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvällen 28 februari 1986 skakade om Sverige och det går att dela in landets tidslinje med före och efter. Spaningsledare Hans Holmér var övertygad om att mordet skulle att vara uppklarat inom några veckor. Närmare 40 år senare vet vi fortfarande försvinnande lite. Många har känt sig kallade att lösa fallet. Massor av böcker, dokumentärer och filmer har vridit och vänt på den där kalla februarinatten. Privatspanare har drivit mer eller mindre osannolika teorier om mördaren. Väldigt få personer, om ens någon, har på riktigt läst hela utredningen. Det handlar om 500 000 sidor och beräknas ta nio år att tröska sig igenom. 

Men det knäppaste av allt är den uppmärksamhet en moderat från Täby fick. Sommaren 2020 var förväntningarna enorma när Palmegruppen, chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledare Hans Melander presenterade vad de tyckte var den mest trovärdiga lösningen. På helt lösa boliner och utan teknisk bevisning blev den så kallade Skandiamannen Stig Engström deras man. Utpekandet fick senare stark kritik av JO, inte minst för att Engström var avliden sedan 20 år. 

Christer Pettersson är den enda person som har dömts för Palmemordet efter att Lisbeth Palme pekat ut honom vid en vittneskonfrontation. Han friades sedan i hovrätten. Men mordet förföljde honom till han dog 2004. Media älskade att göra rubriker på hans kryptiska besked om hur det verkligen låg till. Och Christer gick alltid att köpa för pengar. Ett fult utnyttjande av en tung missbrukare som levde ett hårt liv. 

Det finns mycket som talar emot Pettersson som Palmes mördare. Han var socialdemokrat, han hade visserligen dödat en person tidigare men föredrog bajonett före revolver och stämde inte alls in på vittnesmål om att mördaren var i god fysisk form. Men det starkaste argumentet för att det omöjligen kan vara Christer som är skyldig är att ingen har gjort anspråk på Holmérs tipspengar på 50 miljoner kronor. I de kretsar Pettersson rörde sig i kombination med hans förkärlek för bombastisk retorik så hade någon tjallat direkt.   

Lisbeth Palme stod hela tiden bakom sitt utpekande av Christer Pettersson. Hon hade sett honom vid mordplatsen. Sönerna stöttade henne, men Mårten Palme tyckte samtidigt efter Lisbeths död att Stig Engström var en trolig gärningsman. Förundersökningen kring mordet på Olof Palme är numera nedlagd. Man kan förstå det rent mänskliga behovet av ett avslut efter så många år. 

En ny dokumentär på SVT visar nu upp ett delvis nytt och fullkomligt rimligt scenario. Man har nagelfarit en halv minut i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan. Vittnen ser olika saker och personer beroende på trafikljusen och var de befinner sig. I ”30 sekunder – skotten på Sveavägen” framkommer att det är mycket troligt att Christer Pettersson var på plats. Men inte för att skjuta utan därför att han ofta höll till i kvarteret och sysslade med droghandel. Däremot säger några nyckelvittnen att mördaren var vältränad och säker på sin sak. Han sköt för att döda och sprang sedan med lätthet upp för trapporna i flykten. 

Krister Petersson öppnar dörren på glänt för att Palmeutredningen kan tas upp på nytt. Kommer det ny fakta och kontrollerbar information är det teoretiskt möjligt. Palmemordet behöver lösas på riktigt och nu är rätt tid att nysta vidare i dokumentärens slutsatser. Sverige måste till slut få veta vem som mördade Olof Palme och varför.