Lars Adaktusson, Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor, Stefan Attefall, Sara Skyttedal, Andreas Carlsson och Emma Henriksson nämns alla som möjliga efterträdare till Göran Hägglund när han ska lämna partiledarklubban i Kristdemokraterna. I kulisserna kurar partiveteraner som Maria Larsson och Mats Odell. Även partiets starkt lysande stjärna i Markaryd, Bengt Germundsson, nämns också med respekt av många utifrån partiets sanslöst starka stöd på fyrtiofem procent i kommunvalet.
Antalet kandidater som på allvar nämns i diskussionerna imponerar stort. Detta är långt från Moderaternas och Socialdemokraternas skriande brist på personer som offentligt är beredda att låta sitt namn nämnas som potentiell partiledare. Nu är det förvisso så att det är stor skillnad på att välja partiledare i ett parti som Kristdemokraterna och i Moderaterna. Kristdemokraterna skvalpar runt i den politiska periferin och skulle utan Moderaternas draghjälp i alliansen aldrig fått något inflytande i svensk politik. Moderaterna å andra sidan är medvetna om att de inte endast väljer partiledare utan också statsministerkandidat. Detta ger vitt skilda förutsättningar för själva partiledarvalet. Som kristdemokrat är det nog lättare att ta ut svängarna än för en moderat.
Det är just detta som gör Kristdemokraternas val av partiledare så spännande. Här är man inte med nödvändighet tvungen att hitta en kandidat som ligger i politikens mittfåra. Detta genomsyrar också redan nu de diskussioner som förs. Det är härligt befriande att höra att kandidaternas ideologiska framtoning diskuteras och tas som utgångspunkt för vilken kandidat man förespråkar. Vem visste egentligen i grunden var på den ideologiska kartan Anna Kinberg Batra återfinns och vilken politik hon kommer driva. Den frågan behöver vi nog inte ställa oss kring Kristdemokraternas partiledare väl är vald.
En hel del kristdemokrater verka förespråka en ordentlig högersväng i tydlig värdekonservativ riktning. Detta blev uppenbart när Mats Odell för några år sedan på allvar utmanade Göran Hägglund och tog strid om partiledarposten. Bilden bekräftas av det starka stöd som framförallt oppositionsrådet i Uppsala, Ebba Busch Thor, har. Även det kristdemokratiska ungdomsförbundets värdekonservativa ordförande Sara Skyttedal får fina siffror i de opinionsundersökningar som görs. Skulle Ebba Busch Thor bli partiledare får vi nog se ett Kristdemokraterna som för mer av värdekonservativ hardcorepolitik än vad partiet gör idag. När Aftonbladet presenterar en undersökning baserad på 553 personer kommer Ebba Busch Thor på andra plats med nitton procents stöd, vilket bara är fyra procentenheter lägre än Lars Adaktusson.
Även om många förespråkar en högersväng verkar fler ändå tala om att hitta en kandidat som kan hålla ihop partiets värdekonservativa falang och den mer moderata mittenfalang som finns inom partiet. Därför måste nog Lars Adaktusson och Acko Ankarberg Johansson ses som större favoriter i partiledarracet. Båda har starkt stöd. Ankarberg Johansson hamnar trea efter Adaktusson och Busch Thor och har i Aftonbladets undersökning en tredjeplats med sjutton procents stöd. Som dark horse måste förra ministern Maria Larsson ses. Hon har ett grundmurat stöd i partiet och har tidigare ofta nämnts som en möjlig partiledare efter Hägglund.
Vägvalet för Kristdemokraterna mellan en värdekonservativ högerpostionering eller att behålla sin nuvarande position närmare politikens mittfåra har stor betydelse inte bara för partiet utan också för hela alliansen. Det blir därför spännande att följa hur partiledarkampen utvecklas. Det är spännande veckor som väntar för Kristdemokraterna.