Ta politiskt ansvar - höj barnbidraget!
Många har aldrig haft så mycket pengar att röra sig med som nu. Samtidigt förvärras läget för barn i fattigdom och allt fler barnfamiljer söker sig till hjälporganisationer. I detta läge lånar regeringen till nya skattesänkningar. Det träffsäkra barnbidraget lämnas därhän.
Barnbidraget har inte höjts sedan hösten 2005. För barn i familjer som lever på och under marginalen gör en hundralapp, eller bara en femtilapp, stor skillnad.
Foto: Hasse Holmberg
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Skulle mamman eller pappan, eller båda försörjarna i typfamiljen bli arbetslösa, förvandlas vinsten snabbt och brutalt till ett rejält minus. Istället för plus, går familjen back med tuentals kronor varje månad. Ändå kommer den här familjen väl ut i jämförelse med vad som händer när ensamma mamman blir arbetslös på heltid eller deltid.
Exempel av det slaget finns inte i prognosen över olika hushållstypers ekonomiska utveckling, men risken för att förlora jobbet, bli sjuk eller utförsäkrad från sjukkassan är högst reell. Unga föräldrar är de som löper störst risk att bli av med jobbet och då inte sällan, båda två. Likväl barnen får hänga med på familjens ekonomiska uppgång, får de hänga med på nedgången.
Enligt Rädda Barnens mätning lever 229 000 barn i Sverige i fattigdom. Mätningen grundas på siffror från 2006 och är den lägsta sedan mätningarna började. Då rådde högkonjunktur. Nu råder djup lågkonjunktur. När rekordmånga förlorar jobbet och sjukskrivna utestängs från ersättning, hamnar allt fler barn under fattigdomsstrecket och de som redan var där har fått det än värre. Effekterna av detta möter kommunernas socialtjänst och ideella hjälporganisationer dit allt fler barnfamiljer i penganöd söker sig.
Senast barnfamiljerna i någon verklig mening var vinnare, var i höstbudgeten 2005. Då höjde Socialdemokraterna och deras samarbetspartier barnbidraget och flerbarnstillägget som dessutom utföll redan för andra barnet. En efterlängtad kassaförstärkning för alla barnfamiljer, inte bara för dem med ett avlönat arbete att gå till och för det får en bonus i form av sänkt inkomstskatt. Klyftorna mellan rika och fattiga har ökat de senaste tjugo åren, men aldrig så dramatiskt som under regeringen Reinfeldts år vid makten.
Rädda Barnen kritiserar och uppmanar regeringen att åtgärda konsekvenserna av finanspolitiken ur barnens perspektiv. FN:s kommitté för barnens rättigheter har också den gett regeringen Reinfeldt ovanligt hård kritik för att den inte har någon plan för att bekämpa barnfattigdomen, särskilt i tider av kris. Ett kraftfullt stimulanspaket är vad som krävs. Att lyfta och stötta de svagaste och mest utsatta, lyfter hela samhället och är en skyldighet mot barnen som politiska makthavare inte kan frånhända sig.
"När man vill ha sin veckopeng, då kanske man brukar tjata om det så att inte mamma och pappa glömmer. Nu när det är kris frågar man inte längre, för man känner hur ens föräldrar har det."
Citatet finns i Rädda Barnens rapport och kommer från en 15-årig flicka. En insikt hos en ung människa som borde tända skammens rodnad på den politiska elitens kinder.
Utan pengar till sådant som för flertalet jämnåriga är självklart, är man socialt utestängd. Och, för att citera Rädda Barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka och Tapio Salonen, professor i socialt arbete; Social utestängning i barndomen är en kungsväg till utanförskap längre fram i livet.