Inte en bransch bara för boys

I veckan lanserade Byggnads och Byggcheferna en gemensam kampanj för förändrade attityder till kvinnor i byggbranschen, Stoppa machokulturen nu. Målet är att bryta grabbigheten på våra byggarbetsplatser.

Byggnads och Byggcheferna vill nu sätta stopp för den machokultur som dominerar byggbranschen.

Byggnads och Byggcheferna vill nu sätta stopp för den machokultur som dominerar byggbranschen.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

JÄMSTÄLLDHET2015-05-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Endast en procent av Byggnads alla medlemmar är kvinnor. Den totala andelen kvinnor i byggbranschen ligger på åtta procent. Mansdominansen inom byggbranschen är således nästan total.

I en enkät som Byggnads och Byggcheferna genomfört visar att det finns förlegade attityder kring jämställdhet i byggbranschen – och att de är större än befarat. En stor majoritet, åttioen procent, av dem som svarat uppger att arbetsmiljön i byggbranschen kännetecknas av en grabbig attityd och ett tufft arbetsklimat. Nästan var tredje av de tillfrågade anger att det förekommer sexistiskt eller könsdiskriminerande språk på arbetsplatsen. Hälften av de som svarat anger att de hör sexistiskt eller könsdiskriminerande språk varje vecka. Arton procent uppger att de hör det varje dag. Sex av tio kvinnor uppger att de mått dåligt eller påverkats negativt till följd av den rådande arbetskulturen. Nästan nio av tio som svarat anger att de sett andra mått dåligt på grund av den grabbiga arbetskultur som råder inom byggbranschen.

I en kommentar till de nedslående resultaten i undersökningen säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm: ”Siffrorna talar sitt tydliga språk samtidigt vet vi att vi har ett helhjärtat stöd från våra medlemmar och förtroendevalda som vill att vi kommer till rätta med attitydproblemen. Vi tar återigen kampen för människors lika värde. Alla tjänar på mångfald och en jämställd byggbransch.”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Johan Lindholm och Lars Bergqvist, ordförande för Byggcheferna, att den svenska byggsektorn länge har brottats med att behålla personal. Det handlar bland annat om kvinnor, HBTQ-personer och människor med utländsk bakgrund, och orsaken är alltför ofta att de inte trivs med den machokultur som råder. Denna kompetensflykt har inte den svenska byggbranschen råd med, konstaterar de vidare i debattartikeln.

Det är ett mycket lovvärt initiativ som Byggnads och Byggcheferna nu dragit igång för att motverka machokulturen i byggbranschen. Satsningen består dels av en kampanj där man med provocerande budskap ska utmana ”gällande” sanningar inom byggbranschen. Parallellt med detta ska de båda förbunden dra igång en treårig utbildningssatsning för chefer och anställda inom byggbranschen som ska syfta till att förändra de attityder som råder. De normsystem som präglar vardagen i byggbaracker och ute på byggarbetsplatserna måste uppenbarligen förändras. Första steget är att medvetandegöra alla som jobbar i branschen om vilka normer som är styrande just nu, för att i steg två förändra dessa normsystem.

Den kampanj som Byggnads genomförde kopplat till främlingsfientlighet, ”Varför säger du så?”, där man ville få medlemmarna att utmana främlingsfientliga åsikter genom att ifrågasätta uttalanden borde kunna appliceras även i jämställdhetsarbetet. Det går lika bra att fråga ”Varför säger du så?” när någon fäller en sexistisk kommentar som när någon fäller en främlingsfientlig kommentar. Det är ett suveränt verktyg för att medvetandegöra personer om vad de egentligen säger. Reflektion är en väg till förändring. Och en sak kan man absolut hålla med Johan Lindholm och Lars Bergqvist och det är när de slår fast ”Vi har bestämt oss – det räcker nu!”.

Läs mer om