Efter all debatt om vårändringsbudgeten blev riksdagsomröstningen det väntade. Allianspartierna lade ned sitt budgetförslag och släppte på så sätt fram regeringens budget. Endast två moderater bröt av mot enigheten och partipiskan.
I riksdagen är det ovanligt att partiföreträdare avviker från vad riksdagsguppen beslutat i en så principiellt viktig fråga som denna. Så här har moderaterna ett problem.
Utanför riksdagen är det andra frågor och nära sådana som berör. Det gäller inte minst arbetslivet. Enligt lagen har den som varit anställd hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod på vikariat eller visstidsanställning rätt till tillsvidareanställning.
Det är nu mer regel än undantag att lagen kringgås. Något som blivit allt vanligare sedan regeringen Reinfeldt hittade på anställningsformen ”allmän visstidsanställning”. Året var 2007 och med en då högpotent högerregering vid makten.
Sedan dess behöver en arbetsgivare inte ange något skäl för att man inte anställer på heltid utan i stället på visstid. Därmed har visstidsanställningarna blivit allt fler och allt längre. Nu har den rödgröna regeringen lovat att ändra på detta, men ack vilken tid det tar att få det genomfört.
En arbetsgivare kan enkelt kringgå lagen genom att till exempel låta en arbetstagare arbeta i två år på en vanlig visstidsanställning och därefter två år på ett vikariat. Ett vanligt sätt för arbetsgivaren att låta någon arbeta i fyra år utan att få den eftertraktade heltidsanställningen.
Detta ledde till slut att regeringen Reinfeldt hamnade i konflikt med EU-kommissionen. På egen hand införde högerregeringen regler som strider mot EU-rätten. Pinsamt.
När det tidsbegränsade jobbet är slut gäller det att hitta något nytt att göra. Det blir svårt att få fason på tillvaron i en sådan otrygg tillvaro. Det kan till exempel bli svårt att få ett banklån eller fixa en dräglig bostad och flytta till. Utan ett fast jobb finns bara otrygghet.
Vart tredje ledigt jobb idag kräver högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få en underutbildad arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt.
De som står längst från arbetsmarknaden fastnar lätt i utanförskap. Med rätta upplevs det kraftigt ökande antalet tillfälligt anställda som ett växande problem. EU-kommissionen vill därför ha större rättssäkerhet som skydd för den som har olika former av tidsbegränsade anställningar. Något vi måste rätta oss efter.
Arbetsmarknaden har under de senaste decennierna genomgått dramatiska förändringar. För 20 år sedan var en femtedel av jobben för ungdomar upp till 25 år en tillfällig anställning. Idag är mer än vartannat sådant jobb tillfälligt.
Arbetsmarknaden har på senare år blivit ett eldorado för innovationer som stärkt arbetsgivarens position med motsvarande försvagning för arbetstagarna och som samtidigt är ett sätt att hålla nere lönerna.
Det handlar i bästa fall om tidsbegränsade jobb eller i sämsta om behovsanställningar, där arbetsgivaren på kort varsel kan kalla in en person för att arbeta några timmar och lika lätt säga att jobbet är slut för denna gång. Dessutom med dålig betalning. Så kan vi inte ha det.