Ett bra förslag för folkhälsan

Efter tio år med rökförbud på krogen är nu sjukvårdsminister Gabriel Wikström beredd ta nästa steg för att minska rökningen och förbjuda den på uteserveringar också. Detta är en av tre delar i det antirökningspaket som han presenterade på DN Debatt.

Sjukvårdsminsiter Gabriel Wikström öppnar nu upp för att göra även uteserveringar rökfria.

Sjukvårdsminsiter Gabriel Wikström öppnar nu upp för att göra även uteserveringar rökfria.

Foto: JESSICA GOW / TT

HÄLSOPOLITIK2015-02-21 00:04
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Socialstyrelsen 2014 presenterade sin rapport ”Registeruppgifter om tobaksrökningens skadeverkningar” framgick det att cirka 800 000 svenskar insjuknat på grund av rökning under de senaste åtta åren och att nästan 100 000 dog i sjukdomar orsakade av rökning. Rökning är därmed inget försumbart problem på individplanet utan ett av våra stora samhällsproblem. Rökning pekas ut som en av de fyra största riskfaktorerna när det gäller icke smittbara sjukdomar enligt internationell expertis. De tre andra är alkohol, ohälsosam diet och otillräcklig fysisk aktivitet. Att vidta ytterligare åtgärder för att minska rökningen i vårt land är således klart motiverat. Skadeverkningarna av rökning kostar samhället oerhört stora summor.

Det rökstopp som för tio år sedan infördes på krogen har varit mycket framgångsrikt. Det har förbättrat arbetsmiljön för alla de som har krogen som arbetsplats och för de som besöker krogen som gäster. Det underliga var att förbudet inte kom att omfatta krogarnas uteserveringar. Nu är sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) beredd att ta nästa steg i antirökningsarbetet. Ett av de tre benen i detta paket är förbud mot rökning på uteserveringar och vissa andra allmänna platser som entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där man väntar på kollektivtrafik, lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus. Det är ett utmärkt förslag eftersom detta minskar ofrivillig passiv rökning.

De andra två benen i Gabriel Wikströms förslag är exponeringsförbud mot tobaksprodukter vilket innebär att dessa på försäljningsställena ska förvaras i ett stängt skåp. Exponeringsförbud existerar redan i flera länder, exempelvis Australien, Finland, Norge och Island. Exponeringsförbud är också en av de åtgärder som har stöd i WHO:s ramkonvention om tobakskontroll. Vitsen med ett exponeringsförbud är att detta förhoppningsvis ändrar befolkningens attityder mot tobaksprodukter och att inte utsätta människor för onödiga frestelser.

Det tredje förslaget handlar om införande av neutrala förpackningar för tobaksprodukter. Detta innebär att alla paket har samma neutrala färg och samma typsnitt. Tanken är att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat. Australien har infört neutrala förpackningar, men efter det att tobaksindustrin agerat ligger landet i en rättslig tvist kring detta. Irland och Storbritannien har aviserat att de med stöd av det reviderade tobaksproduktdirektivet avser införa neutra tobaksförpackningar.

Det är bra förslag som Gabriel Wikström nu presenterar, och undersökningar visar att han har stöd av en klar majoritet av det svenska folket för utvidgade antirökåtgärder. Att miljöer där många människor vistas ska vara rökfria borde vara en självklarhet. Ingen ska behöva utsättas för skadlig tobaksrök bara för att någon annan ska få röka var de vill. Vi får hoppas att Gabriel Wikström lyckas samla en majoritet för förslagen i den svenska riksdagen.

Läs mer om