På måndagen drog den omdebatterade militära flygövningen Arctic Challenge Exercise, även kallad ACE 15, igång. Detta är en övning som Sverige, Finland och Norge gemensamt arrangerar. I övningen, som samlar nio länder, deltar 115 flygplan och tretusensexhundra personer. Varje dag kommer två flygpass att genomföras varvid nittio flygplan som mest kommer att vara i luften samtidigt. På förmiddagarna hålls separat a övningar i de tre länderna och på eftermiddagarna genomförs gemensamma stridsövningar i de tre ländernas luftrum. Under de två dagliga övningspassen kommer luftrummet över norra Norrland att vara stängt men detta ska inte påverka reguljärflyget då passen förlagts till tider då SAS och Norwegian normalt inte har flygningar till och från norra Norrland.
Försvarsexperter menar att denna övning är en av de första konkreta effekterna av det fördjupade försvarssamarbetet mellan de fem nordiska länderna. I ett gemensamt utspel i norska Aftenposten i april månad konstaterade de fem nordiska försvarsministrarna att de på grund av det förändrade omvärldsläget fördjupar samarbetet så att länderna kan utbyta luft- och sjölägesbilder gemensamt, öva mer tillsammans och där länderna kan utbyta information på olika sätt och också deltar i olika arrangemang, övningar och aktiviteter som markerar samhörigheten i Norden.
Övningen ACE 15 är minst sagt omdebatterad. Kritiken har varit hår från de debattörer som ser övningen som ett närmande till Nato. På DN Debatt gick trettioen mer eller mindre namnkunniga kulturarbetare ut och kritiserade såväl genomförandet av ACE 15 som det avtal om värdlandsstöd som Sverige slutit med Nato veckorna innan höstens riksdagsval. En av undertecknarna av debattartikeln i DN var Piteåprofilen Ronny Eriksson. I en debatt i Radio Norrbotten gick han till hårt angrepp mot övningen som han såg som ett steg i en Natoanslutning.
Även Vänsterpartiet i Norrbotten har varit ytterst kritiska mot övningen. V-distriktets ordförande Christina Snell-Lumio sade i en intervju i NSD att hon tycker det är oroande att man genomför den här typen av övningar i Norrbotten och att det gör att vi får ögonen på oss. Vänsterpartiet i Norrbotten menar vidare att övningen är ett led i den upptrappande militära spänningen runt Arktis och att man i stället borde satsa på att minska de militära spänningarna genom att öka det ekonomiska och kulturella mellanfolkliga utbytet mellan de nordiska länderna.
Men är då ACE 15 en symbol för ett närmande till organisationen Nato? Och är det ett led i en framtida Natoanslutning? De två frågorna kan inte besvaras gemensamt. Förvisso kan samövning mellan Sverige, Norge, Finland och sex övriga länder vilka är anslutna till Nato ses som ett visst närmande till Nato. Men det är oerhört viktigt att särskilja på en samövning med ett antal enskilda Natoländer och en samövning med Nato som organisation och ACE 15 handlar just om det första.
När det gäller om samövningar av detta slag skulle vara ett led i en framtida anslutning till Nato så är det bara att konstatera att frågan om ett svenskt medlemskap i Nato ägs av den svenska riksdagen. Socialdemokraterna har varit mycket tydliga med att ett medlemskap i Nato inte är något som partiet tror.
Att det finns en militär närvaro i vår del av landet, och att dessa styrkor är väl förberedda att försvara oss i händelse av en konflikt är av största vikt. För att klara att upprätthålla denna beredskap vad gäller den luftburna delen av vårt försvar är samövning med andra avgörande. Att detta nu genomförs med våra grannar Finland och Norge och sex länder anslutna till Nato är helt okej då detta inte har något som helst att göra med frågan om ett eventuellt framtida Natomedlemskap. Natomedlemskap – inte okej. Samövning inom ramen för ACE 15 – helt okej.