Reagera med vett och sans

Den så kallade ubåtsjakten i de svenska farvattnen väcker stor uppmärksamhet. Många röster höjs för ett förstärkt försvar. Visst ska Sverige ha ett starkt försvar men det är också viktigt att inte gå igång på alla cylindrar när man läser rubrikerna.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har agerat lugnt och stabilt under de senaste dagarnas ”ubåtsjakt”.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har agerat lugnt och stabilt under de senaste dagarnas ”ubåtsjakt”.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

FÖRSVAR2014-10-22 00:02
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige ligger i ett världspolitiskt intressant hörn av vår värld, inklämt mellan Ryssland och en rad Natoländer. Det ligger i Sveriges intresse att ha goda relationer med alla sina grannar för att stärka det stabila läge som råder i regionen. Detta gäller inte minst relationerna med våra Östersjögrannar. Det gäller även med Ryssland. Men detta betyder inte att vi ska lägga oss platta för våra grannar. Kränker de våra territorialgränser ska vi agera. Men det gäller att reagera, och att agera, med vett och sans.

Om man kan styrka att den ryska federationen kränkt våra gränser genom att skicka in en miniubåt eller dylikt ska den svenska reaktionen var tydlig och hård. Men fram till dess vi vet säkert ska vi inte slå alltför hårt på den stora trumman.

Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan, beskriver i Svenska Dagbladet, vad han kallar för den sjätte generationens krigsföring, och menar att ryssarna tillämpar denna försvarsdoktrin gentemot Sverige just nu. Denna försvarsdoktrin ska gå ut på angrepp riktade mot det svenska civilsamhället för att komma hur de reagerar på de ryska retningarna. Den svenska ubåtsjakten skulle i så fall ha triggats igång av ryssarna själva för att dels kunna undersöka vilka mekanismer som går igång i det svenska samhället och för att plantera bilden av ett ryskt hot i svenskarnas sinnen. Det handlar således om avancerad psykologisk krigsföring från ryskt håll.

Skulle Peter Mattsson ha rätt, och hans teori verkar på inget sätt osannolik, så är det bästa svenska sättet att agera att sitta relativt stilla i båten utan att hetsa upp sig i särskilt hög grad. Stefan Löfvens reaktion på de senaste dagarnas händelser präglas av lugn och stabilitet. Vid ett möte med sin finske motsvarighet i Helsingfors ville Löfven inte överdriva omfattningen av den aktivitet som pågick utan talade endast om händelsen som en underrättelseoperation. Det visar att han håller huvudet kallt och inte kastar sig ut i ett ordkrig som trappar upp situationen i onödan.

En sak kan man i alla fall konstatera. Den senaste tiden har flera kränkningar av det svenska territoriet inträffat. Det verkar inte vara tillfälliga incidenter utan verkar bilda ett mönster. Detta skulle kunna förklaras med den sjätte generationens krigsföring som Mattsson talade om i Svenska Dagbladet, med återkommande provokationer från ryskt håll för att testa de svenska reaktionerna. Detta är ett led i att den ryska björnen vill visa upp sin styrka för oss så att vi bli riktigt ängsliga. Visst ska vi hålla koll på ryssarna men vi ska inte bli panikslagna. I stället ska vi reagera, och agera, med vett och sans.

Läs mer om