Med andra ord: Den gamla bilden av socialbidragstagare stämmer inte längre.
Det handlar inte enbart om personer med missbruksproblem. I dag handlar det ofta om människor som kan och vill jobba men inte fått plats på arbetsmarknaden.
De tvingas söka socialbidrag som en sista utväg för att fixa mat på bordet och boendekostnaderna.
Den rödgröna regeringen genomför nu ett antal förändringar som kommer att styra utvecklingen i en annan riktning.
7 september höjdes taket i a-kassan. Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slopas från och med 1 januari 2016.
Det kommer att ha betydelse för många arbetslösa och långtidssjuka, som lever på den ekonomiska marginalen.
Det kommer emellertid att krävas fler och större insatser under åren framöver.
Grunden är en mer aktiv närings- och jobbpolitik – att fler människor kommer i arbete och inte behöver någon form av stöd.
Men det gäller även att fortsätta reparera a-kassan och sjukförsäkringen. De sociala försäkringarna måste bli starkare och omfatta fler.
När människor blir arbetslösa, sjuka eller göra illa sig på jobbet måste de kunna lita på trygghetsförsäkringarna.
En period med arbetslöshet eller sjukdom ska inte vara liktydigt med social utslagning.
Det finns goda idéer. Harald Pettersson, ordförande på Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO), välkomnar höjningen av a-kassetaket men anser också att det behövs en indexering av ersättningsnivån.
”Ersättningen måste indexeras för att a-kassan ska fungera som en effektiv omställningsförsäkring på sikt. Det håller inte att höja taket var trettonde år”, säger han.
Akademikerförbundet SSR har samma uppfattning. Dessutom kräver förbundet att reglerna för inträde i a-kassan mjukas upp så att fler blir en del av försäkringen.
Efter regelförändringarna 2007 är det endast 40 procent av de öppet arbetslösa som har rätt till a-kassa, vilket är en av förklaringarna till det ökade trycket på kommunernas socialkontor och till människors behov av försörjningsstöd.
”Men det är inte alls syftet med försörjningsstödet. Arbetslösa ska i princip kunna få sin försörjning genom arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen måste snarast återkomma med förslag som leder till att fler kan kvalificera sig för a-kassa”, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Det är rimliga krav och synpunkter, som visar att den rödgröna regeringen inte kan sitta nöjd.
Regeringen har tagit ett par steg i rätt riktning, men det kommer att krävas fler förändringar i de sociala försäkringarna.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har ett och annat att grunna på även i fortsättningen.