När Finland går till val är en sak klar på förhand. Regeringen kommer att bestå av en koalition. Dessutom är det högst troligt att den koalition som kommer bilda regering är blocköverskridande. Finland präglas nämligen inte av de blockpolitiska låsningar som är så kännetecknande för rikspolitiken hos den svenska grannen i väst. Den finska regeringen består numera av Samlingspartiet (motsvarigheten till de svenska Moderaterna), Socialdemokraterna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna sedan Vänsterförbundet och De Gröna lämnade den ursprungliga sexpartikoalitionen. Efter förra valet var det endast Centerpartiet och Sannfinländarna som stod utanför regeringen.
Opinionsundersökningarna inför gårdagens finska riksdagsval pekade mot ett regeringsskifte. Detta då den finska traditionen bjuder att det största partiet får i uppdrag att bilda en majoritetsregering tillsammans med andra partier. Eftersom Samlingspartiet under ledning av nuvarande statsministern Alexander Stubb av allt döma går mot en större valförlust och allt pekar mot att Centerpartiet blir största parti så lär det bli en ny regering som tillträder efter valet. Frågan handlar mer om vilka andra partier som kommer att ingå i en ny finsk regering ledd av Centerpartiets Juha Sipilä.
Om man ska utgå från opinionsundersökningarna så verkar det finska folket vilja ha en regering som har sin bas hos Centerpartiet och Socialdemokraterna. Socialdemokraterna slåss nämligen främst med Sannfinländarna om att bli näst största parti i valet. Problemet är främst vilka övriga partier som de två partierna ska samverka med. Centerpartiet verkar närmast snegla åt Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna medan Socialdemokraterna nog har lättare att samarbeta med De Gröna och Vänsterförbundet. Detta gör att en del politiska kommentatorer har lyft fram ett samarbete mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna som ett möjligt alternativ.
Men kan det verkligen vara möjligt för Finlands Socialdemokratiska parti att samarbeta med Sannfinländarna? Sannfinländarna tillhör nämligen den skara högerextrema partier i Norden som är emot det mesta – EU, invandring och mångkulturalism. Trots detta så har partiet accepterats i högre grad i finsk politik än vad Sverigedemokraterna har i Sverige. Förklaringen till att Sannfinländarna hamnade utanför regeringen efter förra valet var närmast partiets hårdnackade motstånd mot nödlån till Grekland – inte deras främlingsfientliga åsikter. Detta gjorde att frågan om samarbete med Sannfinländarna aldrig sattes på sin spets i samband med förra valet.
Frågan är nu om Socialdemokraterna, om frågan blir aktuell, kan tänka sig att sitta i samma regering som Sannfinländarna. S-ledaren sedan 2014, Antti Rinne, har hittills inte gett några som helst utfästelser om avståndstaganden från samarbete med Sannfinländarna, men detta kan tänkas bero på den finska politiska traditionen att inte bilda några regeringskoalitioner i förväg. Man håller alla dörrar öppna till dess att valresultatet blir klart. Men nog vore det minst sagt uppseendeväckande om ett socialdemokratiskt parti är med och banar väg för ett högerextremt oh främlingsfientligt parti intåg i en regering i ett nordiskt land. Det är inte förenligt med grundläggande socialdemokratiska värderingar.