När elen bara blir dyrare

Kyla och snö har i vinter skapat problem med elförsörjningen. Med facit i handen, så här efter vårdagjämningen, ser vi alla de stora elleverantörernas tillkortakommanden och något som kostat konsumenterna oskäligt mycket pengar.

Elförsörjningen måste klaras om Sverige ska hänga med i tillväxt, sysselsättning och välstånd. Årets vinter har visar på bristerna i elförsörjningen, där konsumenterna får stå för notan för alla tillkortakommanden.

Elförsörjningen måste klaras om Sverige ska hänga med i tillväxt, sysselsättning och välstånd. Årets vinter har visar på bristerna i elförsörjningen, där konsumenterna får stå för notan för alla tillkortakommanden.

Foto: Robert Lundberg

Energi2010-03-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Verkligheten är sådan att elförbrukningen ökar i Västeuropa, även i vårt land, och därmed behovet av nya energikällor. Problemet är att de låter vänta på sig. Samtidigt blir vi i takt med den högteknologiska utvecklingen allt mer elberoende. Därför ökar också elkonsumtionen. Får vi dessutom en smällkall vinter som den vi nu har bakom oss blir elförsörjningen ett växande problem.
Nu har vi klarat oss utan elransoneringar, men kostnaden per hushåll för elen har blivit skyhög under årets första månader. Allt fler klarar inte att betala sina räkningar, utan måste göra delbetalningar med en ränta som uppgår till minst åtta procent. Elföretagen ockrar på att människor måste ha en fungerande elförsörjning för att klara sin vardag. Allt medan politikerna, där ansvaret för denna sneda utveckling ligger, tiger.

Den bristande elförsörjningen, de galopperande kostnaderna som drabbat konsumenterna gör att allt fler anser att kärnkraften ska behållas. Ja, till och med byggas ut. Självklart ska tempot på avvecklingen av kärnkraften anpassas efter tillgång och efterfrågan. Det krävs därför krafttag för att klara den alternativa energiförsörjning, som det talats så mycket om, men där initiativen är minst sagt tafatta.
I åratal har det dividerats om vindkraftens fördelar, men hittills har det varit svårt att få i gång ett byggande av vindkraftverk i en sådan mängd att de kan ersätta delar av kärnkraften.
Dessutom har miljövänner och närboende börjat protestera mot stora vindkraftsanläggningar, kritiska mot att vindkraftverk planeras i deras närhet.

Självfallet ska man inte provocera människor med massiv vindkraftutbyggnad i områden, som har sin utkomst av turism och rekreation. Däremot är det viktigt att områden i vår fjällvärld och efter våra kuster som har de bästa förutsättningarna för vindkraft också används för detta ändamål. Det blir som alltid i sådana här fall en balansgång mellan olika intressen.

Det räcker inte med biobränsle, som dessutom ökar koldioxidutsläppen, eller effektivare, småskalig vattenkraft. Solenergin går att ta vara på i små portioner, men kan heller inte bli något jättegrej i solfattiga Sverige. Att luta sig mot att en kraftigt ökad import av el för att lösa våra inhemska problem är alltför osäkert. Återstår då framförallt vindkraft och att behålla kärnkraften under överskådlig tid.
Det finns planer på en kraftig utbyggnad av vindkraften. Upp till en elproduktion som motsvarar minst ett kärnkraftverk. De beslut som måste fattas kan inte dras i långbänk om energipolitiken ska behålla någon trovärdighet. En hygglig elförsörjning måste till om vi ska bibehålla sysselsättning och välstånd. Ansvaret för detta ligger hos politikerna.

De tycks tyvärr ta elförsörjningen med en klackspark. Men denna vinter har satt fart på allt fler medborgare. I dag finns ett eluppror. Inte minst mot de höga, konstlade, elpriserna och de tre dominerande företagens (Eon, Fortum och Vattenfall) höga vinster och de ersättningar och bonusar som delas ut allt medan den vanlige konsumenten får allt svårare att betala sina elräkningar.
Något är absolut fel. Näringsminister Maud Olofsson (C) har en hel del att bevisa.
Läs mer om