Hallå regeringen. Vars fan är Norrland?

Är vi närande eller tärande? En sak är säker, skogen, malmen och vattenkraften har alltid ledat här.

Vattenkraftverket i Porjus . Redan under Alliansregeringen var Vattenfall i farozonen för utförsäljning. Sist det var Moderater som höll i styret så genomfördes utförsäljningar för att finansera deras löften. 
Nu saknas det 20 miljarder för att få alla löften i Tidöavtalet att infrias, och åtminstone jag funderar på vem som ska betala notan?

Vattenkraftverket i Porjus . Redan under Alliansregeringen var Vattenfall i farozonen för utförsäljning. Sist det var Moderater som höll i styret så genomfördes utförsäljningar för att finansera deras löften. Nu saknas det 20 miljarder för att få alla löften i Tidöavtalet att infrias, och åtminstone jag funderar på vem som ska betala notan?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomisk politik2022-10-28 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dottern Tyras favorit, digitala kreatören Riktiga Pontus från Råneå, ställer sig frågan "Vars fan är Norrland?" Tydligen vet sittande regering detta väldigt väl, för de har med precision fått ihop en regering som saknar närkontakt med oss här uppe trots att en mycket stor del av Sveriges BNP hänger på vad som händer här. Eller så passerade inte ens tanken.

Energiförsörjningen är en het fråga, för oss som bor här uppe är behovet av energi en del av vårt DNA med många tunga energikrävande industrier, med återkommande diskussioner om vad vi kan göra, vad vi får avstå för att energiförsörjningen ska fungera i Sverige. Utbyggnaden av älvarna, utbyggnad av vindkraftverksparker på bekostnad av andra intressen är ett trätoämne som funnits sedan "jesus var länsman". På kongresser inom Socialdemokratin har de mäktiga skogslänen varit tunga debattörer om energins betydelse för landet. Att sjunga Euskefurats ”Länge har vi väntat” på SSU kongressen, men ett särskilt tryck på versen om att vi kontrollerar strömmen till var femte väggkontakt har varit heligt. En kampsång i ledan av att alltid beskrivas som ett bidragslän, trots våra stora rikedomar. Oavsett konjunkturläge är det här, i Norrbotten eller Norrland som skogen, malmen och vattenkraften finns. Den har aldrig flyttat på sig. 

Inför valet lovades kostnadstak på energipriserna. Efter valet och Tidöavtalet så vet vi att det dröjer. Samtidigt planeras för ett gemensamt elprisområde för att komma till bukt med de höga kostnaderna som är som högst i Sverigedemokraternas största ”stödområde”. Avtalet pekar nu på att lösningen kommer vara ungefär som med den så kallade kommunala fastighetsavgiften då den infördes. Att det är vi som bor i Norrland som ska betala "kalaset".
Det var nämligen precis det som blev effekten av de justeringar som gjordes då den nuvarande fastighetskatten infördes, det blev lägre kostnad på de dyraste adresserna och det finansieras av oss som bor på lands- och glesbygd. Detta var Kristdemokraternas hjärtefråga i valrörelsen 2006, nu är Ebba Buch landets närings- och energiminister, vars parti sedan tidigare inte sett några problem med att flytta över kostnaderna på oss som bor i lands och glesbygd. 

Här uppe i Norrland är våra industrier, både existerande och de som etableras beroende av energi för att kunna utvecklas. De etablerar sig också här tack vare att vi har just ren energi, dit hör inte kärnkraften hur man än vänder sig. Den regeringen som vägrade köpa Reinfeldts bild om att svensk basindustri var utdöd, har istället satt upp höga ambitioner för att Sverige ska ligga i framkant då det kommer till den gröna omställningen. Det har varit en framgångsrik strategi, som krävt gemensamt långsiktigt arbete mellan politik, näringsliv, och forskning. 

Det oroar mig djupt när jag läser hur många av Tidöavtalets delar som är ofinansierat. Står vi inför en ny ”kissa i byxorna” våg där våra tillgångar ska säljas ut för att Ulf ska kunna hålla ihop sin regering? Är Vattenfall nästa mjölkko? Det känns klart skakigt då Kristersson regeringen redan börjat lägga förslag som gynnar oss här uppe i malpåse, det planerade reseavdrag som skulle ha gett både fler personer och mer i plånboken för alla som pendlar till jobbet hamnar likt Norrbottniabanan under Alliansstyret, i malpåse.
Jag misstänker att fler än den riktiga Pontus kommer att undra "Vart fan är Norrland?" innan den här mandatperioden är slut.