Regeringen Stefan Löfven tog knappast över ett dukat bord även om den borgerliga oppositionen främst företrädda av Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) med emfas påstår sig veta att allt var perfekt. Låt oss då påminna oppositionen om att det statsfinansiella bord som Löfven fick ärva var så gott som helt avdukat. Bara smulorna fanns kvar - om ens det. Något att betänka när regeringen nu med tidspress ska lägga sin första budget.
Fredrik Reinfeldt (M) hänvisade även innan valet till att några nya statliga satsningar från den borgerliga regeringen inte var att vänta, just på grund av det statsfinansiella läget. En analys grundad på en verklighet där minst 70 miljarder fattades i statens kassa. Lööf och Björklund tycks inte ha observerat detta, vilket är mycket märkligt. Sanningen är att den borgerliga regeringen inte nått det uppsatta överskottsmålet sedan 2008. När så inte sker under en följd av år är det knappast att förvånas över att statens ekonomi till slut kommer i olag.
Anders Borg och Reinfeldt tycks ha laborerat med allt för optimistiska kalkyler. Nu blir det istället för vänsterregeringen att i någon form återupprätta överskottsmålet eller anpassa detta till en ny tid. Regelverket är inte skrivit i sten och kan omprövas. Trots det stora budgetunderskottet ser det oberoende Finanspolitiska rådet i sin senaste rapport ”inget hot mot de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet”. Alltid något att bygga på. Enligt det finanspolitiska ramverket ska överskottet i de offentliga finanserna uppgå till en procent av BNP över en konjunkturcykel, en tidsram som hittills varit något flytande och som medfört att det varit svårt utvärdera om målet också följts.
De borgerliga regeringsåren har präglats av privatiseringar av den offentliga sektorn och avreglering av offentliga monopol. Avsikten har varit att skapa större effektivitet och ge medborgarna större inflytande. Så hette det i alla fall. Samtidigt som kontrollen minskade kontrollen över den finansiella sektorn. Nu efter en lång period av avregleringar och privatiseringar har vi ett av flera facit över denna utveckling. De ekonomiska klyftorna i har växt. Ett pris vi som medborgare fått betala.
Det är en myt att privata verksamheter skulle vara mer effektiv än offentlig. Privat företagsamhet besitter ingen hemlig och mystisk magi, som får effektivitet och kvalitet att skjuta i höjden
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om att högerregeringens åtta år vid makten ökat klyftorna samhället, försämrat trygghetssystemen och genom skattesänkningar försvagat den offentliga sektorn. När skattesänkningarna dessutom är ofinansierade innebär det risker för samhällsekonomin, vilket finansminister Magdalena Andersson analyserat som det främsta arvet efter föregångaren Anders Borg.
Med en rödgrön regering sker knappast någon större förändring av skattepolitiken. Men det ger möjlighet att formulera en ny dagordning. Dessutom sätter man stopp för en fortsättning på den väg som högeralliansen stakade ut med fortsatta skattesänkningar och en politik för ökande orättvisor,
Regeringen Löfvens viljeinriktningen måste vara tydlig. Då skapas även det förtroende och den trovärdighet som krävs för en framgångsrik politik präglad av balans och sans.