I årets valrörelse är det Visita som gått ut med den kampanj de kallar ”dubbelstöten”, där de kritiserar Socialdemokraterna för att både vilja höga restaurangmomsen och höja arbetsgivaravgiften för unga, något som de menar kommer slå hårt mot besöksnäringen och på de ungdomar som vill ha jobb.
Socialdemokraterna menar att de enorma summor pengar som läggs på otrygga anställningar inte är värdiga unga människor i 2014 års Sverige, att de kan användas på sätt som gynnar utvecklingen, inte utnyttjar ung arbetskraft.
Turismen i Sverige har sedan 2000 ökat med 90 procent, år 2013 spenderade turister 179 miljarder inom landets gränser. Som vi förstår är det enorma summor, summor som göder många företagsägare. Dessa siffror är det som Visita håller hårt om ryggen.
Som en stor lobbyorganisation har de som mål att påverka den svenska politiken för deras medlemmars syftens skull. Visita är alliansregeringens lilla gullegris, vilket initierar om vilka det är som gynnas av deras agenda.
Att som Socialdemokrat ha helt andra intressen än vad Visita har faller sig naturligt då vi befinner oss på två olika sidor av myntet. Visitas uppgift är att få företagen att gå med vinst. Arbetarrörelsen ser till de anställdas bästa.
Nu när Visita fortsätter sin dubbelstötskampanj i syfte att fånga unga arbetares fokus och få dessa att rösta för ett fortsatt moderatlett Sverige kan jag inte låta bli att associera kampanjen med bröderna Grimms saga Hans och Greta.
I sagan är Visita den elaka häxan i pepparkakshuset, de anställda är Hans och Greta och arbetarrörelsens kamp är när Hans och Greta eldar upp den elaka häxan i spisen.
I sagan får Hans och Greta syn på häxans hus genom skogen och smyger fram, lockad av taket av choklad, glasrutorna av socker och de saftiga pepparkaksväggarna som glimmar i solskenet. Visita lockar med guld och gröna skogar till alla unga, desperata arbetslösa personer, så att de ska lägga sin riksdagsröst på något som missgynnar dem.
Men hur fortsätter sagan när Hans och Greta, hungriga och trötta, har kommit in i stugan? Hans blir inlåst i en bur och Greta får jobba som slav under tiden de båda göds upp för att bli mat åt häxan.
Restaurangmomsen sänktes från 25 till 12 procent den första januari 2012. Konjunkturinstitutet, en statlig myndighet som ligger under finansdepartementet skriver att sänkningen av momsen har bidragit till en viss ökning av efterfrågan av tjänster och en viss ökning av arbetade timmar i branschen.
Samtidigt fortsätter de och förklarar att de som främst jobbar inom hotell- och restaurangbranschen är grupper som har en svag förankring på arbetsmarknaden.
Visita menar att höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter skulle vara dödsstöten för ungdomarna på arbetsmarknaden. Jag undrar i stället, hur har ungdomarna på arbetsmarknaden i dag? Jag ringer upp Stefan Gradin, ansvarig för LOs hjälptelefon. Han berättar att de flesta som tar kontakt med facket jobbar inom hotell och restaurangbranschen, många jobbar på just på den typen av små företag som Visita representerar. Ungefär hälften har inte fått ett anställningsbevis, de allra flesta jobbar på arbetsplatser som inte har kollektivavtal. Ett hundratals ungdomar har inte ens fått någon lön för det arbete de har utfört.
Att ha en svag förankring på arbetsmarknaden innebär, oavsett om du är 16, 36 eller 56 år gammal, att dina möjligheter att kunna ställa krav på din arbetsgivare begränsas. I takt med de osäkra anställningarna ökar så minskar samtidigt tryggheten på jobbet. Kanske har det blivit nya arbetstillfällen, men vad är det för arbetstillfällen och till vilket pris?
Att företagare vill ha kvar sin billiga arbetskraft som inte har råd att påpeka missförhållanden samtidigt som man som krögare kan ta ut en högre lön tack vare sänkt krogmoms signalerar om vem Visita håller om ryggen, inte är det ungdomarna inte. Vad blir kontentan? Gå inte in i ett hus byggt av godis.