Domen som knockar Kassan

På tisdagen inträffade ett litet mirakel i Stockholms tingsrätt. Diskrimineringsombudsmannen vann med 4-0 mot Försäkringskassan som vägrat kvinnor sjukpenning med motiveringen att deras besvär och smärtor kom sig av graviditet och inte av sjukdom.

Försäkringskassan ägnar sig åt ren könsdiskriminering när den nekar gravida sjukpenning därför att deras besvär beror på att de gått och blivit med barn. Det har Stockholms tingsrätt slagit fast. En seger för kvinnan.

Försäkringskassan ägnar sig åt ren könsdiskriminering när den nekar gravida sjukpenning därför att deras besvär beror på att de gått och blivit med barn. Det har Stockholms tingsrätt slagit fast. En seger för kvinnan.

Foto: Hasse Holmberg

DOMSLUT2009-11-04 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, vinner sällan mål där stämningen handlar om att kvinnor diskriminerats just för att de är kvinnor. Men i går hände det. Fyra kvinnor fick rätt mot Försäkringskassan och, inte 75 000 kronor som DO krävt, men väl 50 000 kronor i skadestånd.
- Fantastiskt resultat, både för kvinnorna och för våra jurister som jobbar med fallen, säger Magnus Jacobson, pressansvarig hos DO, till AlltomBarn.se. Och fantastiskt är vad det är, trots att det egentligen är skamligt att de här kvinnorna tvingas ta DO och rättsväsendet till hjälp för att få det som borde vara självklart.

DO, Katri Linna, har stämt Försäkringskassan för att den nekat kvinnor sjukpenning för besvär de drabbats av under graviditeten. Försäkringskassans motivering är den gamla enfaldiga; graviditet är ingen sjukdom. Kvinnorna har drabbats av ljumskbråck, foglossning, rygg- och bäckenproblem, med smärtor så svåra att de i slutet av graviditeten inte klarat sitt arbete som busschaufför, sjuksköterska, förskolelärare och arbetsmiljöinspektör.
För alla de här diagnoserna kan patienten normalt bli sjukskriven. Kvinnornas läkare hade också sjukskrivit dem helt eller delvis fram till dess att det var dags att föda. Försäkringskassan gjorde en annan bedömning och sa nej till sjukpenning.
Kassans resonemang tycks gå ut på att kvinnan får skylla sig själv som gått och blivit med barn. Samhället behöver visserligen barn, men vem har sagt att det ska vara lätt att bära fram dem? Man kan få ont, det har kvinnor fått i alla tider, men det går över. Det onda är normalt. Bara jobba på.
"Du har själv valt att bli gravid och får skylla dig själv", var det svar en kvinna säger sig ha fått när hon protesterade mot Försäkringskassans beslut att neka henne sjukpenning. Hennes fall tillhör de fjorton som ännu inte prövats.

Försäkringskassan har gjort sig skyldig till direkt könsdiskriminering anser tingsrätten och tilldömer kvinnorna 50 000 kronor i skadestånd. Domen är en seger för kvinnorna samtidigt som den pekar på något synnerligen allvarligt, det att den myndighet som ska vara vårt ekonomiska skyddsnät när hälsan sviktar, sorterar oss efter kön och efter upphovet till ohälsan. Det är rent förfärligt. Och absolut oacceptabelt.
Det är också vad socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M) säger: "Mycket allvarligt och inte acceptabelt". Försäkringskassan kan vänta sig uppläxning. Det lär behövas mer än så. För hur det än är måste ju handläggarna på Försäkringskassan anse sig ha stöd i lagen när de fattat beslut om att neka kvinnorna sjukpenning. Det är svårt att tro att det här är någonting handläggarna hittat på av ren djävulskap. Antingen är reglerna diskriminerande eller luddiga eller båda delarna.

Kommentaren från Försäkringskassans generaldirektör, Adriana Lender, vittnar om det sistnämnda. Hon säger att gravida får sjukpenning, men klagar på svårigheten att bedöma om det är sjukdom eller besvär som hör ihop med graviditeten. Graviditet är således diskvalificerande. Är det begåvat? Och finns det något mer som framkallar lidande och arbetsoförmåga, men inte klassas som sjukdom och därför inte kvalificerar för sjukpenning? Fall från andra våningen till exempel.
Graviditet är ingen sjukdom men graviditet kan orsaka sjukdomar både hos kvinnan och hos det barn som växer i hennes mage. Ohälsa som kräver vila för att allt ska sluta och börja så lyckligt som möjligt. Fram med rödpennan socialförsäkringsministern. Här krävs glasklara skrivningar.
Läs mer om