Lokal bevakning är en demokratifråga

Den svenska dagspressen är hårt trängd. Antalet prenumeranter minskar. Betalningsviljan sjunker. Samtidigt måste den lokala bevakningen av makthavarna skötas om demokratin ska fungera. Hur ska ekvationen lösas?

Kulturminister Alice Bah Kuhnke visar en stor insikt om sambandet mellan dagspressens lokala bevakning och den lokala demokratin.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke visar en stor insikt om sambandet mellan dagspressens lokala bevakning och den lokala demokratin.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DAGSPRESSEN2014-11-20 00:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Papperstidningarnas upplagor fortsätter att rasa. Lokaljournalistiken håller på många håll att utarmas. Allt fler orter får uppleva hur det är att hamna i medieskugga. Samtidigt måste bevakningen av de lokala makthavarna fungera. Att hålla koll på vad politiker, tjänstemän och andra personer i ledande ställning inom samhällslivet har för sig är en skyddsfaktor mot utbredd korruption och maktmissbruk.

Den svenska lokalpressen är fortfarande en av de viktigaste kanalerna för medborgarna när de vill orientera sig om vad som händer i deras närhet. På så sätt håller de sig à jour med vad som sker och vad som kan komma att påverka deras vardag. Medborgare som inte har den möjligheten får mycket svårare att utöva sina medborgerliga demokratiska rättigheter. Vet man inte vad som händer är det svårt att reagera och att agera.

Den svenska dagspressen får allt svårare att få den ekonomiska ekvationen att gå ihop. Minskande intäkter från prenumerationer, sjunkande annonsintäkter i papperstidningen som inte matchas av ökande annonsering i digitala kanaler och bristande betalningsvilja för nyheter i andra kanaler än print gör att dagspressen står under hårt tryck. Insatser krävs för att säkra dagspressen och dess lokala bevakning av makthavarna.

Under senare år har diskussionerna om utformningen av ett nytt presstöd stått i fokus. Presstödskommittén kom förra året med ett betänkande men de förslag som presenterades i denna känns redan föråldrade. Det behövs i stället ett helhetsgrepp och ett nytänkande från statsmaktens sida.

Är det så att man värdesätter det demokratiskt viktiga arbete som pressen utför så borde man också försöka hitta modeller som ger den svenska dagspressen möjligheter att överleva och därmed kunna fortsätta med sitt samhällsuppdrag.

Vid sitt besök på Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå i förra veckan intervjuades kulturminister Alice Bah Kuhnke av Folkbladet om tidningarnas situation. Hon konstaterade i intervjun att man behöver göra övergångsjusteringar i det befintliga systemet, exempelvis vad gäller upplagekravet för fullt presstöd, samtidigt som ett nytt system som tar hänsyn till den digitalisering som sker måste tas fram för att på sikt säkerställa dagspressens möjligheter att utföra sitt uppdrag. I detta arbete bör Bah Kuhnke se till att frågor som digital moms, reklamskatt och framtiden för public service i sin helhet också omfattas.

Det är välgörande att vi äntligen fått en kulturminister som inser det demokratiska värdet av det arbete som dagspressen utför och som är villig att försöka hitta modeller för att kunna ge dagspressen de förutsättningar de behöver för att klara sitt uppdrag i ett nytt mediekontext.

Alice Bah Kuhnke visar på detta område framfötterna på ett helt annat sätt än vad hennes föregångare Lena Adelsohn Liljeroth gjorde. Det inger hopp inför framtiden.

Läs mer om