Wikströms kalla besked kan bli dödsstöten för L

Cecilia Wikström (L) är europaparlamentariker sedan 2009 och har valts att återigen toppa Liberalernas lista inför EU-valet. Nu har dock partiet backat i och med SVT:s avslöjande om att Wikström sitter i styrelser för flera bolag som kan innebära intressekonflikter med hennes politiska uppdrag.

Liberalernas europaparlamentariker Cecilia Wikström meddelade i helgen att hon avgår.

Liberalernas europaparlamentariker Cecilia Wikström meddelade i helgen att hon avgår.

Foto: Per Groth/TT

Ledare2019-03-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalerna gav därför Wikström ett ultimatum, antingen lämna sina styrelseuppdrag, eller lämna sin plats på listan inför EU-valet. Under lördagen uppgav Cecilia Wikström att hon valt att behålla sina bolagsstyrelser och önskar sitt parti lycka till med EU-valet. Iskallt, får man lov att säga.

Det SVT avslöjat är givetvis inte helt oproblematiskt. Jäv är inget att leka med som politiker, och intressekonflikter bör såklart tas på största allvar. Det konstiga är ju att Liberalernas egna partiorganisation och valberedning inte tänkt på detta innan man valt Wikström till partiets EU-toppnamn.

Därför är det rätt skönt av Wikström att säga nej till Liberalerna och en ytterligare period i europaparlamentet. Även om konflikten mellan styrelseuppdragen och hennes politiska uppdrag är fakta så har ju hon inte gjort något fel på så vis att hon skulle ha försökt dölja att hon sitter på dessa dubbla stolar.

Liberalernas partiledare, Jan Björklund, menar också att misstaget begåtts av partiet. Valberedningen visste om Wikströms uppdrag utanför politiken och partiet har först efter SVT:s avslöjande insett att man gjort fel.

Cecilia Wikström försvarar också sig själv och menar att hon trott att partiet velat ha henne på listan varpå hon ställt sig själv till förfogande. Nu när partiet ändrar sig säger hon alltså tack och hej, vilket som sagt är en skön inställning av den nu avgående EU-politikern.

Politik är en förtroendebransch, det kan inte upprepas nog många gånger. Men det är också många gånger partierna inte alltid behandlar sina kandidater helt väl. Wikströms förtroende är givetvis skadat efter SVT’s granskning, men det hade varit mer schysst mot Wikström om detta hade blivit en grej Liberalerna hanterat internt redan innan SVT grottat ner sig i Wikströms affärer.

Liberalerna är inte heller parti som behövde den här typen av kris just nu, även om den är lindrig och hanterad. Partiet är redan lågt stående i opinionen och EU-valet är ett viktigt val för Liberalerna, som gjort unionssamarbetet till sin hjärtefråga.

Om Liberalerna inte gör ett bra val i maj kommer det antagligen ge verkan både på vem som väljs till ny partiledare i höst, och långsiktigt även på riksdagsvalet 2022. För Liberalerna handlar EU-valet helt enkelt om mer än bara platser i parlamentet i Bryssel. Det handlar om hela partiets politik, kultur och självförtroende kommande år.

Beroende på var man lägger fokus är ärendet hanterat på olika sätt: klantigt av Liberalerna, kyligt av Cecilia Wikström. Frågan är hur stor skada det ger ett redan skört parti inför ett val som på många sätt kan bli avgörande för hela partiets framtid.

Läs mer om